46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, uzun yıllardan sonra Yeşilçam dönemini, dönemin sanatçılarına ve halka yeniden hatırlatıyor.
Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın 6 Haziran'da yaptığı genel kurulun ardından Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlayan 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10 Ekim'den bu yana kentle sinemayı birçok noktada buluşturuyor. Festival, son yıllarda ağırlıklı olarak ABD'li dünya starlarını ağırlarken, bu yıl ise 'Sinemamızın 60'lı Yılları' ana temasıyla, Yeşilçam dönemi Türk Sineması'nı ve dönemin yıldızlarını yeniden taçlandırıyor.

NOSTALJİ YÜRÜDÜ

'Halkın Festivali' sloganıyla her etkinliği daha çok halka yayma hedefini taşıyan festival, Yeşilçam dönemi sinemasını var eden aktör, aktrist ve yönetmenleri uzun bir aradan sonra yeniden Antalyalılarla buluşturdu. Yıllar sonra Eşref Kolçak, Tarık Akan, Bulut Aras, İlyas Salman, Tanju Gürsu, Mustafa Alabora, Ekrem Bora, Devlet Devrim, Ediz Hun, Mine Soley, Salih Güney, Parla Şenol, İzzet Günay, Ekrem Bora, Suna Selen, Tijen Par, Eşref Kolçak, Suzan Avcı, Nilüfer Aydan, Gönül Yazar, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Selma Güneri, Halit Akçatepe, Kuzey Vargın, Fatma Karanfil ve Engin Çağlar gibi unutulmaz sanatçıları 2. gün düzenlenen geleneksel festival kortejinde gören Antalyalılar, eski festivalleri bilenlere nostalji yaşatan üstü açık ciplerle, yeniden karşılarına çıkan bu sanatçıları özleyen gözlerle caddelerde karşıladı.

OTOBÜSLER ÜCRETSİZ

Sinemayı kente yayma hedefiyle kent merkezi ve merkeze bağlı Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı ve Kepez ilçelerinde 50'yi aşkın noktada dev ekranlarda film gösterimleri yapılırken, Antalya Kültür Merkezi ve çeşitli sinemalardaki yarışma adayı ve özel gösterimi yapılan filmlerin daha çok kitle tarafından izlenmesi için her akşam ücretsiz otobüs seferleri düzenleniyor. Festivalde sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği yarışma adayı filmlerin geçen yıl 8 TL olan bilet fiyatları, daha çok izlenebilmesi amacıyla bu yıl 5 TL'ye indirilirken, emekliler ve öğrenciler de filmleri 3 TL'ye seyrediyor. 17 Ekim'de yapılacak kapanış galasına kadar sinema ve sanat dolu günleri sinemaseverler ve halkla buluşturmayı sürdürüyor.


7 yıl sonra hasret giderdi

Festivalde Türk sinemasının iki güçlü aktörü Kadir İnanır ve Tarık Akan uzun yıllar sonra yeniden Antalyalılar ile buluştu. 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görülen, ancak film çekimleri nedeniyle ödül törenine katılmadığı için ödülü kendisine teslim edilmeyen ve bu yıldan sonra da kırgınlığı nedeniyle festivale katılmayan ünlü sanatçı Kadir İnanır, 40. sanat yılını festivalde kutladı. Festivalin açılışına 7 yıldır gelmeyen Tarık Akan ise, kortejde halkla hasret giderdi.


4 büyük yoktu

Ünlü sanatcilar Halit Akçatepe ile Engin Çağlar da etkinliklerde halkın yoğun ilgisiyle karsılaştı. Festival Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik gibi döneme damgasını vuran sanatçıların çeşitli gerekçelerle gelmemelerinin eksikliğini hissettiriyor./yeni şafak