Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlığın Opera binasında düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, bugün fikri hakların korunması ve geliştirilmesi alanında uzun süreden bu yana planladıkları yeni bir adımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu alanda çalışan meslek birlikleriyle daha önce kararlaştırdıkları gibi yetki paylaşımı, görev paylaşımı, dayanışma adımı attıklarını ifade eden Günay, “Yasaya göre bizim çoğaltılan müzik ya da yayın eserlerine bandrol verme yetkimiz var ama bunu meslek birlikleriyle yapabileceğimize ilişkin bir kural vardı. Bu kural şimdiye kadar kullanılmamış, işletilmemişti. Uzunca bir süredir arkadaşlarımızla yetki paylaşımı konusunda ne yapabiliriz üzerine çalışıyorduk. Bir protokol hazırladık” diye konuştu. 

Yayıncılar Birliği ve Basın Yayın Meslek Birliği kuruluşlarının YAYFED adıyla bir federasyon oluşturduklarını belirten Günay, şöyle devam etti:
“Biz şimdi Yayıncılar Birliği ve Basın Yayın Meslek Birliği ile YAYFED aracılığıyla bir protokol imzalıyoruz ve bundan sonra bandrol verme işini YAYFED üzerinden gerçekleştireceğiz. Federasyon da işlerin hızlı ilerlemesi için Ankara ve İstanbul'da hemen önümüzdeki günlerde birer yeni merkez açıyor.
Burada, bir meslek alanında farklı örgütlenmeler olmakla birlikte, bu örgütlenmelerin, bu meslek alanının gelişmesi, alt yapısının oluşması, haklarının korunması çerçevesinde dayanışma sergilemesinin güzel örneklerinden birini gerçekleştirmiş oluyoruz. Müzik alanında, sinema alanında da meslek kuruluşları var, bunun örnek olmasını temenni ediyorum. 'Biz acaba meslek kuruluşlarını teke mi indirsek' üzerinde çalışırken, arkadaşlarımız güzel bir örnek geliştirdiler. Her iki meslek birliği, kendi aralarında bir federasyon oluşturdu.”

Günay, her iki kuruluşla bundan sonra diyalog içinde yayıncılık alanındaki iş birliğinin daha iyi ilerlemesi, hakların korunması ve bandrol alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi konusunda bir adım atmış olacaklarını vurguladı.

YAYFED Başkanı Bayram Murat ise yayıncıları temsilen iki meslek birliğinin Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, “Bakanımızın destekleriyle, bundan sonra YAYFED adı altında bandrolü bizler vermeye gayret edeceğiz. Ankara ve İstanbul'da iki merkezimiz olacak, eğitilmiş insanlarımız olacak. Artık sektörün içerisinden sivil arkadaşlarımızla, sektörü iyi anlayarak, bundan sonra inşallah korsanla daha iyi mücadele edeceğimiz kanaatindeyim” diye konuştu.
Korsanla mücadelede son zamanlarda Bakanlık ile iş birliği içinde çok güzel sonuçlar aldıklarını ifade eden Murat, “Bu son gelişmeyle beraber çok daha etkili sonuçlar alacağımız kanaatindeyim. Önümüzdeki yıllarda umudumuz o ki korsanlar azalacak, hak sahiplerine hak ettikleri imkanları sunacağız ve yayıncılık alanında çok daha güzel sonuçlar alacağız” dedi.

Daha sonra Bakan Günay ile Bayram Murat, süreli olmayan yayın bandrolü satışına ilişkin işlemlerde YAYFED'in yetkiledirilmesine yönelik protokolü imzaladı.
Bakan Günay, törenin ardından “bandrol gelirleri” konusundaki soruyu, “Biz denetim görevimizi sürdürüyoruz. Üretim, denetim bizim, YAYFED aracılığıyla satışını yapıyoruz. Geliri de ortaklaşa” diye yanıtladı.

Günay, başka bir soru üzerine, korsanla mücadelenin kendilerinin fikri haklar konusundaki çok temel çalışmalarından biri olduğunu vurgulayarak, federasyonun, yayıncılık dünyasında işin içinde olduğu için, korsanla mücadele konusunda kendilerine katkı yapacağına inandığını kaydetti.