Yazılım dünyasının önde gelen isimlerinden Microsoft, geçtiğimiz günlerde yaptığı son açıklamasında, Windows işletim sistemlerinin korsan sürümlerini kullananlara yönelik ciddi uyarılarda bulundu.

Virüs ve malware gibi tehditlerin özellikle Çin'de fazlasıyla görüldüğüne dikkat çeken yazılım devi, bunu da Çin'de korsan Windows kullanımının son derece yaygın olmasına bağladı.

Microsoft'un Malware Protection center departmanında görev alan Jeff William, korsan Windows'ların güncelleştirme işlemini yapamaması nedeniyle virüslere karşı çaresiz kaldığı ve korsan kullanımının yaygın olduğu ülkelerde kullanılan bilgisayarların internet üzerinden gelecek olası tehditlere daha fazla açık olduğunu belirtti.

Malware'e maruz kalan ülkeleri de açıklayan ve verilerini üyesi olduğu anti-korsan organizasyonu BSA"ye (Business Softare Alliance) dayandıran Microsoft, Sırbistan ve Karadağ'da kullanılan her 1000 bilgisayardan en az 97'sinin malware'den etkilendiğini ifade ederken, Türkiye'yi de malware'den en çok etkilenen ikinci ülke olarak açıkladı. Her 1000 bilgisayarın 32'sinin malware'e bulaşmış olduğunun altını çizen Microsoft, Brezilya, İspanya ve Güney Kore'nin de Türkiye'yi izlediğine vurgu yaptı.

Malware'e fazlasıyla maruz kalan ülkelerdeki korsan yazılım kullanımına da dikkat çeken yazılım devi, Sırbistan'da kullanılan bilgisayarların en az %74'ünün korsan Windows işletim sistemlerini kullandığını duyururken, Türkiye, Brezilya, İspanya ve Güney Kore'nin de %64, %58, %42 ve %43'le Sırbistan'ın ardından geldiğini belirtti.

MALWARE NEDİR, NASIL KORUNULUR?

Kütücül yazılım olarak da bilinen malware, bilgisayar ve ağ üzerindeki herhangi bir sisteme sızmak ve zarar vermek için geliştirilen bir tip yazılımdır. Özellikle korunmasız bilgisayarlarda fazlasıyla görülen malware, korsan Windows kullanımı söz konusu olduğunda da kullanıcıları fazlasıyla yakından ilgilendiriyor.

Diğer birçok yazılımda da olduğu gibi Windows da “” yani “güncelleştirme” fonksiyonuyla kendini sürekli yeniler. Yeni bir virüs, malware ve benzeri tehditlere karşı kendini sık sık güncelleyen Windows, böylece kısmen de olsa zararlı yazılımların bilgisayarlara sızmasının önüne geçer. Ancak korsan Windows güncelleştirme işlevini gerektiği gibi yerine getiremediğinden Windows güncel kalamaz ve geliştirilen yeni virüslere karşı korumasız kalır.

Bu nedenle orijinal Windows kullanmak, bunun yanında gerekli antivirüs ve diğer benzeri güvenlik yazılımlarını bilgisayarlara kurmak ve sık sık bilgisayar üzerinde virüs taraması yapmak, bu gibi zararlı yazılımlara karşı bilgisayarların korunmasını sağlayacaktır./vatan