Kurban Bayramı’nda sahiller doldu taştı. Kumsallarda mahşeri bir kalabalık vardı. Bodrum, Çeşme, Antalya, Kuşadası, Didim her yer…

İnsanlar ne sosyal mesafe ne de maske kuralına uydu.

Herkeste bir tek algı hakimdi. “Salgın bitti” düşüncesi.

Bu algının oluşmasında devletin bu bayramda herhangi bir kısıtlama getirmemesi de çok etkili oldu.

İstanbul Menekşe Plajı.

Çeşme.

Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olması nedeniyle her yer bomboştu. Hatta sokağa çıkma yasağının olmadığı zamanlarda bile sahile inmek, sahilde yürümek bile yasaklanmıştı.

Ramazan Bayramı’nda Bodrum

Yukarıdaki görsel, iki bayramda sahillerin ne durumda olduğunu ortaya koymak için yeterli herhalde.

Kurban Bayramı öncesinde korona virüsü verilerinde bir yükselme olmasına rağmen, kâğıt üstünde vahim bir durum gözükmüyordu. Bu arada Sağlık Bakanlığı günlük korona virüs verileri içinden yoğun bakım hasta sayısını çıkardı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, bu değişiklikle Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye'deki korona virüs tablosunu "kendi isteğine göre yansıttığını", salgının başından bu yana korona virüse ilişkin açıklanan epidemiyolojik verilerin hem salgınla mücadele hem de bilimsel çalışmalar için yeterli olmadığını savundu. Öte yandan TTB, korona virüs güncel durum tablosundan iki önemli başlığı çıkarmanın, yine tüm bilimsel çalışmaları etkileyeceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Sinan Adıyaman açıklamasının sonunda ise "Bu konuda giderek artan düzeyde, verilerin olduğundan az gösterildiği ve gizlendiği kuşkusu yaygınlaşmaktadır." dedi.

Maalesef korona virüsle ilgili olarak Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriler ve virüsle mücadelede izlenen yöntem artık şüpheyle karşılanıyor.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın son açıklaması da son derece çarpıcıydı.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hürriyet gazetesinden Hande Fırat’a yaptığı açıklama sırasında “Vaka sayımız 900’lerde ama bunların yüzde 62’si hastaneye yatıyor. Hiçbir ülkede böyle bir rakam yok. Amerika’da hastaneye yatış oranı yüzde 5 ila 10. Yoğun bakıma yatış oranımız ise yüzde 12. Dünya genelinde yoğun bakıma yatış oranı ise yüzde 1. Biz sadece hastalığı ağırlaşmış insanlara test uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkma yasağı getirilen Ramazan Bayramındaki koronavirüs verileri ile Kurban Bayramındaki verileri karşılaştırdığımızda ne görüyoruz?

Şimdi şu soruyu sormak gerekiyor;

Kurban Bayramı öncesinde korona virüs verileri yükselme eğilimi gösterirken ve Ramazan Bayramındaki verilere yaklaşırken neden sokağa çıkma yasağı getirilmedi?

Sağlık Bakanlığı ve AKP iktidarı Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı getirilmemesi durumunda sahillerin bu kadar dolacağını ve bunun sonucunda da ikinci dalganın Türkiye’ye gelebileceğini neden öngörmedi?

Velhasıl ortaya çıkan sonuç: Korona virüsü, Kurban Bayramında Türkiye’den çok memnun kaldı.