Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, domuz gribi nedeniyle korku ve panik havası yayılmamasını ancak toplumun uyarılmasını istedi. Çubukçu, bu aşamada sınav tarihlerini değiştirmeyi düşünmediklerini söyledi. Gazete ve televizyonların temsilcileriyle dün akşam yemeğinde biraraya gelen Çubukçu, domuz gribi vakaları nedeniyle toplumda yaratılan olumsuz havanın özellikle çocuk psikolojisi üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını belirtti. Endişeye kapılacak bir durum olmadığını belirten Çubukçu, sorulara şu yanıtları verdi:

- Bu tür durumlarda toplumun bilinçlendirilmesi için kontrollü panik de öneriliyor.
Korkutma ve paniğin eğitici etkisi yok. Korkutmamalı, ama uyarmalıyız. Tedbir alınması konusu yayınlarda eğitici olarak işlenirse daha yüksek oranda korunuruz. Temel önleyici konu hijyen. Korkunç, öldürücü hastalık vurgusu erişkinlere göre çocuklarda daha farklı davranışa yol açıyor.

- Tatil edilen okullardaki öğrenciler dershaneye gidiyor. Önlem düşünüyor musunuz?
Tedavi süresinde çocukların dışarıya çıkmamasına aileler özen göstermeli. Toplu yerlere göndermek doğru değil.

- Sınav tarihlerini değiştirmeyi de düşünüyor musunuz?
Değiştiremeyiz. Sınav tarihini değiştirmek veya ertelemek zor iş.

- Hangi şartlarda okulları tatil edip, TV aracılığıyla eğitime başlayabilirsiniz?
Bir ay ve üstünde tatili gerektiren süreyi telafi edemeyiz. Açığı kapatabilmek için bu süre 1 ayın altında olmalı.

OKULLARDA ALINACAK ÖNLEMLER

Bakan Çubukçu, okullarda alınması gereken önlemlere ilişkin valiliklere genelge gönderdi. Genelgede bazı önlemler şöyle sıralandı: uEğitim kurumlarının merdiven tırabzanları, kapı kolları, musluk başları, elektrik düğmeleri ve masalar ile sıraların yüzeylerinin, dezenfektan maddeleri ile sık sık temizlenmesi. u Sınıf ve diğer odaların pencerelerinin açılarak kapalı alanların havalandırılması. u Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulması, usulüne uygun olarak ellerin sabunlu su ile yıkanması ve bu konunun nöbetçi öğretmenlerce takibinin yapılması. u Eğitim kurumlarında yapılacak araştırma sonucunda hastalık sebebiyle devamsızlığın artması durumunda il sağlık müdürlüklerinin bilgilendirilmesi. u Öksürük ve hapşırık sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık kağıt mendille kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜNÜN KIZI DA HASTA

Diyarbakır'da 5'i öğrenci 7 kişide A gribi olarak bilinen H1N1 virüsü tespit edilmesiyle kentte yaşanan panik sürüyor. Bu kez Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat'ın kızının da A gribine yakalananlar arasında olduğu ortaya çıktı. Kızının test sonucunun pozitif çıktığını belirten Kubat, "Bu grip mevsimlik gripten daha kolay atlatılıyor" dedi.

AŞILAR GELDİ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın beklediği 500 bin doz aşı dün gece önce İstanbul'a ardından da Ankara'ya getirilip görevlilere teslim edildi.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ALARMDA

Türk Silahlı Kuvvetleri kamuoyunda domuz gribi olarak bilinen A gribine karşı geniş bir çalışma başlattı. Kışlalarda, Mehmetçiğe tabip subaylar tarafından hijyen dersleri veriliyor. 6 Kasım'da da GATA'da karargahlarda görevli tüm hekim subayların da katılacağı bir panel düzenlenecek. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirlerdeki kışlalarda görev yapan Mehmetçiklere, gruplar halinde domuz gribinin ne olduğu, nasıl bulaştığı ve korunma yolları hakkında brifing verilecek. GATA'nın internet sitesinde de geniş bir bilgi notu konuldu./sabah