Resmi işsizlerin sayısı 207 bin artıp 2 milyon 439 bine çıktı. İşsizlik oranı ise yeniden çift haneye yaklaştı. İşgücü dışında görünen 10 milyon 58 bin kişinin yüzde 6.2"si ise işten çıkarılmış ya da işyeri kapanmış görünüyor. İş aramayanlar ve eksik istihdam dahil edildiğinde ise Türkiye"de işsizlerin toplamı 4 milyon 956 bini, oranı % 18.6"yı buluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan işgücü araştırmasının Ağustos dönemi sonuçlarını açıkladı. Buna göre işsizlik bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan arttı ve yüzde 9.8"e çıktı. Resmi verilere göre, Türkiye"de 2 milyon 439 bin işsiz var. Bu sayı geçen yılın Ağustos döneminde 2 milyon 232 bin seviyesindeydi.
Son 1 yıllık dönemde istihdam 449 bin kişi artarak 22 milyon 509 bine çıktı. Ancak aynı dönemde çalışma çağındaki nüfus 770 bin arttığı için işsizlik azalmadı tam tersine arttı. Verilere göre, Türkiye"de ortalama işsizlik oranı yüzde 9.8 görünürken tarım dışı işsizlik oranının yüzde 12.7"yi bulması dikkat çekti. Tarım dışı işsizlik oranı 2007 yılı Ağustos döneminde yüzde 11.6 seviyesindeydi. Bir başka önemli gelişme ise genç nüfustaki işsizlik oranının bir türlü düşürülememesi.

İstatistiklere göre kentlerde her 100 gençten 23"ü işsiz görünüyor. TÜİK verilerindeki en önemli tespit ise işyeri kapanan ya da işten çıkarılanların sayısındaki artış. Şu an işgücü dışında görünen 10 milyon 58 bin kişinin yüzde 6.2"si yani 624 bini, işten çıkartıldığı ya da işyeri kapandığı için hesaplama dışında görünüyor. Oysa bu kişiler iş bulmaları halinde yeniden çalışabilecek durumdalar ancak işsiz hesaplamasına dahil edilmiyor.

3 ayda 1 gün çalışan TÜİK"e göre işsiz değil



AĞustos ayı itibarıyla 2 milyon 439 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, umudunu yitirerek iş aramaktan vazgeçen 1 milyon 720 bin ve ara sıra günü birlik işlerde çalıştığı için “eksik istihdamda” sayılarak kapsama alınmayan 797 bin kişi de dahil edildiğinde, 4 milyon 956 bine ulaşıyor. Buna göre TÜİK"in yüzde 9.8 olarak açıkladığı işsizlik oranı da yüzde 18.6"ya çıkıyor.

TÜİK"in Ağustos 2008 dönemi için 2 milyon 439 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, çalışmaya hazır olmasına karşın iş aramaktan vazgeçenleri kapsamıyor. Hane halkı İşgücü Anketi"nde, iş bulma umudunu yitirdiği için fiilen iş aramayı bırakan ancak iş olsa işbaşı yapmaya hazır durumdaki kişi sayısı Ağustos itibarıyla 1 milyon 720 bin olarak belirlendi.

Bu arada eksik istihdamdakilerin sayısı son bir yılda 108 bin artarak 797 bine ulaştı. Hane Halkı İş Gücü Anketi kapsamında üç aylık dönemde 40 saatten az çalışanlar “eksik istihdam” tanımına dahil edilerek istihdamdaki nüfus içinde değerlendiriliyor. Buna göre, söz konusu dönemde bir gün bile çalışmış olan biri işsiz değil, eksik istihdamda kabul edilerek, çalışanlar sayısına ekleniyor.
Vatan