Harcamalar 5 kat arttı!
BaŞbakanlIk"ın örtülü ödenek harcamalarının ayrılan bütçenin 5 katını aşması, muhalefetin sert tepki ve suçlamalarını da beraberinde getirdi. Örtülü ödeneğin yasal amacına uygun kullanılmadığını savunan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “AKP"nin, kendi devletini inşa etmek için bunu kullanmakta olduğuna dair kuşkularımız var” dedi.

İlk 6 ayda 156 milyon YTL
SSCB dönemindeki Politbüro benzeri bir yapılaşmadan endişe ettiğini belirten Kart, şöyle konuştu: 2003"te "özel tim kurma projesini"dile getiren Başbakan Erdoğan, şimdi özel timini kurma noktasında ciddi mesafe aldı. Bunun içinde yandaş medya, parti devleti yapılanması, örtülü ödeneğin istihbari amaçla kamu dışında kullanılması var.

CHP"nin iddiası

Başbakan kendi istihbaratını kuruyor
Başbakanlık"ın örtülü ödenek harcamasının artmasıyla birlikte muhalefetten ilginç iddialar gelmeye başladı. CHP, Erdoğan"ın kendi devletini inşa ettiğini öne sürdü

Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü"nün yaptığı harcamaların, kuruma ayrılan bütçenin 5,5 kat üzerine çıkması ve bu artışın örtülü ödenek harcamalarından kaynaklandığının açıklanması muhalefet partilerinin ilginç yorumlarına sebep oldu. Gazeteport"un haberine göre örtülü ödenek harcamalarının bu yılın ilk 6 ayında 156 milyon YTL"ye ulaştığını hatırlatan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, örtülü ödenek harcamalarının kamu ve ülkenin güvenliğine harcanabileceğini, buna kimsenin itirazı olamayacağını söyledi ve ekledi:
“Harcamalardaki bir önceki yıla göre artışlar göz önüne alındığı taktirde yasal amaçlarına uygun olarak kullanılmadığı görüşündeyim.” Kart, şöyle devam etti:

Erdoğan, özel tim kurmak istemişti
“Bizim endişemiz, bu tür çalışmalar yoluyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti yapılanması içinde bir parti yapılanması ve parti istihbaratına kaynak sağlayacak çalışmaların yapılmasıdır. AKP"nin, kendi devletini inşa etmesinin yol ve yöntemi olarak bunu kullanmakta olduğuna dair kuşkularımız var. Başbakan Erdoğan, 2003"te "özel tim kurma arayışı projesini"dile getirmişti. Başbakan şimdi özel timini kurma noktasında ciddi bir mesafe almıştır. Bunun içinde yandaş medya, parti devleti yapılanması, örtülü ödeneğin istihbari amaçla kamu kurumları dışında kullanılması vardır.”

Özel işler yapıyordur
Devlet Bakanı Nazım Ekren"e, 2008 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında örtülü ödeneğe ilişkin bir soru yönelten ve ödeneğin gizli haber almaya harcandığı yönünde cevap alan MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ise verilen cevapları ciddi bulmadığını söyledi. Çalış, “Memurlarından birini cevap vermek üzere görevlendirdiler. Baştan savma bir cevap geldi. Verilen cevabı hiç ciddi bulmadım. Başbakan, örtülü ödenekten herhalde özel bir takım çalışmalar yaptırıyordur” dedi.

Her yıl kat kat artıyor
Son 5 yıl boyunca örtülü ödenek için bütçede ayrılan miktarlar ile Erdoğan"ın başbakanlığı süresince yaptığı harcamalar şöyle:

2003 yılında 175 bin YTL kaynak ayrıldı. 103 milyon 12 bin 740 YTL harcandı.
2004 yılında 174 bin YTL kaynak ayrıldı. 107 milyon 375 bin 284 YTL harcandı.
2005 yılında 200 bin YTL kaynak ayrıldı. 84 milyon 88 bin 668 YTL harcandı.
2006 yılında 200 bin YTL kaynak ayrıldı. 207 milyon 646 bin YTL harcandı.
2007 yılında 220 bin YTL kaynak ayrıldı. 262 milyon 286 bin 521 YTL harcandı.
2008 yılında 220 bin YTL kaynak ayrıldı. 156 milyon 346 bin 200 YTL harcandı (İlk 6 ay)
Yeniçağ