Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube’de yapılan aramalarda ele geçtiği belirtilen Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin ifade veren Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvveti’nin komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü ile birlikte Kurmay Albaylar Ender Güngör ile Murat Ünlü tutuklandı. Pulatsü, Ağustos’taki YAŞ’ta Hava Kuvvetleri Komutanı olması muhtemel isimler arasındaydı.
 
Savcı: Tutuklayın
Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, iki albay, bir binbaşı ve bir emekli astsubay sabah saat 09.15’te Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Merkez Komutanlığı’na ait sivil plakalı minübisle adliyeye gelen askerler, hâkim ve savcıların kullandığı protokol kapısından adliyeye girdi. Savcı Hüseyin Ayar tarafından sorgulanan şüphelilerden Korgeneral Korcan Pulatsü ile iki albay ve bir emekli astsubay tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Bir binbaşı ise serbest bırakıldı.
Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Korgeneral Korcan Pulatsü ile Kurmay Albaylar Ender Güngör ve Murat Ünlü’nün, ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ suçundan tutuklanmasına karar verdi. Emekli astsubay ise serbest bırakıldı.
‘Balyoz Planı’ soruşturması kapsamında bugüne kadar Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ile Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklanmış oldu. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına da daha önce tutuklanmıştı.
 
Fırtına uyarmıştı
Balyoz davasında tutuklu bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, yargılandığı davanın 26 Nisan’da yapılan duruşmasında, “Orgeneral Bilgin Balanlı, eğer başına balyoz düşmez ise, Hava Kuvvetleri Komutanı olacak” ifadesini kullanmıştı. Balanlı, Fırtına’nın bu ifadesinden 35 gün sonra 30 Mayıs günü tutuklanmıştı.
Org. Balanlı ve Korg. Pulatsü’nün tutuklanmasının ardından Ağustos ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin geleceği merak konusu oldu.
Balanlı’nın emekli edilmesi durumunda halen Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini sürdüren, ancak 4 yıllık görev süresi dolacak olan Hasan Aksay’ın süresinin bir yıl uzatılabileceği ifade ediliyor.
Kulislerdeki senaryolara göre; Aksay emekliye ayrılır, Balanlı emekliye sevk edilir ya da açığa alınırsa, ağustosta orgeneralliğe yükselecek bir korgeneralin doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi söz konusu olacak. Bu durumda, en kıdemli korgeneral olan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler’in, kuvvet komutanlığına getirilebileceği belirtiliyor. Dün tutuklanan Pulatsü de Güler’in dışında bu yıl terfi sırasında bulunan ikinci isimdi.
“Balyoz Planı” soruşturması kapsamında bugüne kadar Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklanmış oldu. AA