Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Rotary Kulüp tarafından başlatılan yapan resif uygulaması Kuşadası Kaymakamlığı, Ege Üniversitesi, Setur Kuşadası Marina, Borusan ve Akzo Nobel firmalarının işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Kuşadası Belediyesi tarafından başlatılan uygulama kapsamında 4 günlük süre içerisinde Kuşadası Körfezi"ne 300 adet beton yapay resif (sıra kaya) bırakılacak.
Setur Kuşadası Marina"da düzenlenen yapay resif törenine Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ören, Kuşadası Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnankur, Kuşadası Liman Başkanı Yaşar Karabacak, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Rotary Kulüp Başkanı Yusuf Murat Genç, meclis üyeleri, meslek kuruluşlarının temsilcileri, Rotary Kulüp üyeleri ve balıkçılar katıldı.

Törende konuşan Kuşadası Rotary Kulüp Başkanı Yusuf Murat Genç, Kuşadası Yapay Resif Projesi"nin balık popülasyonunun artması için büyük önem taşıdığını belirterek, Kuşadası Belediyesi başta olmak üzere projeye destek veren kuruluşlara teşekkür etti. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise ''Kuşadası'nda yaşayanlar olarak bu kentin havasına, suyuna, iklimine borcumuz var. Bu coğrafya, bu kent karşılığında hiçbir şey istemeden bize hep verdi. Bizler ise restoranlar, oteller, iş yerleri, oteller kurarak ondan hep aldık. Yetmedi ismini kullanıp markasından yararlandık. Yetmedi bu markadan yararlanıp satış yaptık Yapay Resif projesi Kuşadası adına son derece olumlu bir sosyal sorumluluk projesi. Bu projeyi hayata geçirdiği için belediyeye ve Rotary Kulübe teşekkür ediyorum'' dedi.

Yapay resiflerin körfeze bırakılması için düzenlenen törende konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise çipura, levrek, karagöz, sinarit ve trança başta olmak üzere birçok balık neslinin ve balık yumurtalarının tahribini önlemek amacıyla Kuşadası Rotary Kulübü, Kuşadası Kaymakamlığı, Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Setur Kuşadası Marina, Borusan ve Akzo Nobel firmaları ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Balık neslinin korunmasına yönelik Kuşadası Körfezi"nde Kuşadası Liman Başkanlığı ve uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere toplam 300 beton yapay resif (sıra kaya) atılacağını kaydeden Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Kuşadası Rotary Kulübün yanı sıra, Kuşadası Kaymakamlığı, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte Setur Kuşadası Marina, Borusan ve Akzo Nebol firmaları da bu çalışmamızı destekliyor. Yapay resif projemizle, kıyılarımıza özgü balık beton resifler deniz dibi taramasını engelleyecek, balıklara doğal yumurta yatağı görevini de görecek"" dedi.

Yapay resifler sayesinde deniz dibinde balık popülasyonu sağlanacağını ve balık stoğunun da artacağını belirten Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Balıklar bu uygulama ile üreme, yumurtlama ve korunma alanları bulacak. Olta balıkçılığına fırsat doğacak. En önemlisi Kuşadası Körfezi"nde ekolojik denge yeniden sağlanacak. Kuşadası"nda denize bırakılan resiflerle ekolojik denge düzelecek, balık sayısı artacak. Yuvalar körfeze hayat verecek. Yapay resif uygulamasına destek veren başta Rotary Kulüp olmak üzere tüm kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum “ dedi.

Konuşmaların ardından, Kuşadası Yapay Resif Uygulamasına katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara törenle teşekkür plaketi verildi. Ardından ise bu yıl denize atılacak olan resiflerin vinç teknesine yüklenmesine başlandı./iha