KUZEY Kore"nin önümüzdeki ay uydu taşıyan roket fırlatma planı, uluslararası krize dönüştü. ABD, Kuzey Kore"yi uydu fırlatma planı konusunda uyarırken, Japonya, güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle bu ülkenin uydu fırlatma planını şiddetle protesto etti ve böyle bir durumunda uyduyu düşürebileceği tehdidini savurdu. Japonya Başbakanı Taro Aso, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Bu, Kuzey Kore"nin balistik füze faaliyetlerini yasaklayan 2006 tarihli BM Güvenlik Konseyi kararının bir ihlali olacaktır. Fırlatma işlemini protesto ediyor ve kararlılıkla iptal edilmesini istiyoruz."

Japon Savunma Bakanı Yasukazu Hamada "Japonya, bize doğru uçarak gelen her şeye karşı önlem alacaktır. Her türlü olasılığa karşı hazırız" derken, diğer yetkililer de Pyongyang"ı füze fırlatma planınından vazgeçmeye çağırdılar ve Japonya"nın kendini savunmaya hazır olduğunu söylediler. Yetkililer, "Biz Japonya"ya doğru düşen herhangi bir şeyi yasal olarak vurma hakkına sahibiz" diye konuştular. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Kuzey Kore"nin uydu ya da füze fırlatmasının bölgede istikrar ve güvenliği tehdit edeceğini savundu.

Pyongyang: Savaş nedeni sayarız

Uydu planından, ABD de son derece rahatsız oldu. Kuzey Kore, uydunun Japonya üzerinden geçeceğini belirterek, Japonya sahillerinin açıklarını tehlikeli bölgeler ilan etmişti. Kuzey Kore 4-8 nisan tarihleri arasında fırlatacağı ve Japonya üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu"na düşecek olan çok aşamalı roketin koordinatlarını BM kurumlarına önceden bildirdi.

K.Kore, füzenin herhangi bir ülke tarafından düşürülmesini savaş nedeni sayacağını ilan etti.

HÜRRİYET