Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndoeki 2 gişede 1 Şubat 2008'den itibaren başlatılacak pilot uygulama ile gişelere gelen her araca KGS kartı satışı yapılıcak.
Ulaştırma Bakanlığınca, ağır vasıtaların gişe alanlarında oluşturduğu yoğunlukların giderilmesi, nakit gişelerinde çalışan eleman sayısındaki yetersizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla 1 Şubat 2008 tarihinden itibaren Fatih Sultan Mehmet Köprüsündeki iki gişede nakit yerine Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) uygulaması başlatılacak. AA muhabirinin Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden günde 110-120 bin araç geçiş yapıyor.

Bunların yüzde 75'inde OGS ve KGS kullanılıyor, yüzde 25'inde ise nakit ödeme yapılıyor. Nakit ödemeyle geçiş yapılan araçlar içindeki ağır vasıta sayısı önemli bir yer tutuyor. Nakit geçişlerdeki gişe operasyon süresinin uzunluğu ve ağır vasıtaların büyüklükleri, gişe alanında kuyrukların oluşmasına neden oluyor.

En yoğun ağır vasıta trafiğinin yaşandığı 15.30-16.30 saatleri arasındaki kuyruklar, gişe sahasının da dışına taşarak, ana yolun tıkanmasına neden olabiliyor. Ağır vasıtaların gişe alanlarında oluşturduğu bu türden yoğunlukların giderilmesi, nakit gişelerinde çalışan eleman sayısındaki yetersizlikler ve gişeci-para ilişkilerinin tamamen devreden çıkarılması amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğünce nakit yerine KGS uygulaması başlatılacak.

-NAKİT GEÇİŞLER KALDIRILACAK-

Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde 1 Şubat 2008 tarihinde pilot olarak 2 gişede başlatılacak uygulamada, gişelere gelecek her türlü araca üzerine istenilen miktarda para yüklenilen KGS kartı satışı yapılacak. Kartı alan sürücü, aynı gişede bulunan KGS ekipmanına kartını okutarak geçişini yapabilecek.

Kart, Türkiye'deki bütün KGS gişelerinde kullanılabilecek. Kart üzerine yüklenen nakit para miktarı tükendiğinde, aynı gişelerde tekrar dolum işlemi yapılabilecek. Uygulamayla, nakit ödemeyle geçiş yapan araç miktarının kısa sürede en aza indirilmesi ve sonunda da bütün nakit geçişlerin kaldırılması hedefleniyor. Pilot uygulama sonucunda, Nisan 2008'den itibaren bu köprüdeki bütün nakit geçişler kaldırılarak KGS'ye dönüştürülecek.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde başlatılacak uygulama sonucunda, gişelerin önündeki beklemeler önlenecek ve daha düzenli trafik akış sağlanacak. Uygulanacak bu çözüm sayesinde, gelecekte otoyollardaki bütün gişe alanlarında yapılan geçişler OGS ve KGS üzerinden olacak, gişeci personel açığı nedeniyle yaşanan olumsuzluklar ortadan kalkacak. Ayrıca, bütün geçişler, elektronik bir ortam üzerinden gerçekleşecek.