Mohamed Salih Bayatlı, yaklaşık bir yıl önce aldığı baksır cinsi 'Pako' isimli köpeğin evde klasik müzik dinlerken tepki vermeye başladığını, son 4 aydır mızıka çalınca da uluyarak ses çıkardığını kaydetti. Bayatlı, "Mızıka sesi klasik müziğe yakındır. Klasik müzik insanları sakinleştirdiği gibi hayvanları da etkiliyor. Yanımızda uzun süre klasik müzik dinleyen Pako, bir süre sonra mızıka sesine tepki vermeye başladı. Mızıkanın sesini çok seviyor. Onun için bazen ona mızıka çalıyorum. Ben çaldığımda o da sese eşlik ederek uluyor." dedi.

Kerküklü Muhammed, yaptığı resim ve boncuklarla geçimini sağlıyor. Bayatlı, 1998 yılından beri Türkiye'de sığınmacı olarak kaldığını belirterek, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kararı ile geçen yıldan beri Van'da yaşadığını kaydetti. Cumhuriyet Mahallesi'nde müstakil bir ev kiralayarak kalan Bayatlı, bir süre önce Ankaralı kız arkadaşıyla nişanlandığını söyledi.

Irak'ta iken ressam olan halasının oğlunun atölyesinde resim dersleri aldığını ifade eden Bayatlı, resim bilgisi olduğu için yağlı boya yaptığını vurguladı. Bayatlı, "Yağlı boyanın yanı sıra ahşap işlemeye ilgi duydum. Geçen yıldan beri amatör olarak alçı ile heykel yapmaya çalışıyorum. Ancak en büyük zevkim boncuk işleridir." şeklinde konuştu. / cihan