Pek çoğumuz için, kopan bir kolun yerine gelmesi veya hasar almış bir dokunun yeniden canlanması ya bir bilim kurgu filmine ya da sürüngenlerle ilgili bir belgesele ait bir görüntüyü çağrıştırır. Fakat ABD'de askeri konularda çalışma yapan bilim adamları insanlarda rejenersyonun yani hasara uğramış bir doku veya bir organın tamiri veya yeniden oluşmasının mümkün olduğunu kanıtladılar! Önce fareler üzerinde gerçekleştirilen deneyler, insanlar üzerinde de ilk denemelerde olumlu sonuçlar verdi.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ve askeriyede teknoloji kullanımı konularında çılgın fikirler üretmekle sorumlu olan DARPA, CellThera adlı bir firma ile 570 bin dolarlık bir anlaşma imzalayarak bu konu üzerinde çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı. Bilim adamları normalde sadece bazı hayvanlarda bulunan rejenerasyon özelliğinin, geliştirilen özel bir teknik ile insanlarda da gerçekleştirilebileceğini söyleyen bilim adamları, bunu gerçekleştirmek için normal insan hücrelerinin, kök hücre gibi davranmasını sağlıyorlar.

DARPA tarafından geliştirildiği için özellikle savaş alanlarında yaralanan veya sakat kalan askeri personel üzerinde kullanılması için gerçekleştirilen bu yeni teknolojinin, tıbbın farklı alanlarında da kullanılabileceğini düşünmek zor değil.

HÜRRİYET