Konya Tohum 2011 Tohumculuk, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı, KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde açıldı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen törende, fuarın açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

2023'teki hedeflerin yüzde 1'ini tahıl ve tohum ihracatıyla gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirten Doğan, Konya'daki oda ve borsaların, ziraat odalarının, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün tohumculuk noktasında bir araya gelerek bir bütünlük oluşturduğunu söyledi.

Bu oluşum sırasında bazı tohumculuk firmalarının, destek olmak yerine bu birlikteliği engellemeye çalıştığını savunan Doğan, ''Bir takım tohumculuk kuruluşları bu oluşumu destekleyecekleri yerde, bu oluşumu engellemeye gayret ettiler. Ancak bu birliğin önünde durmanın imkanı yoktu. Bunu bugün burada görüyoruz'' dedi.

Doğan, fuar alanında bulunan firma temsilcilerine de katılımlarından dolayı teşekkür etti.

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise fuarın yaklaşık 2,5 ay gibi bir sürede hazırlandığını ifade etti.

TÜYAP olarak tarım sektörü için stratejik öneme sahip olan tohumculuk konusunda Türkiye'yi dışa bağımlılıktan önemli ölçüde kurtaracak olan bu projeyi oldukça önemsediklerini aktaran Ersözlü, ''TÜYAP olarak tarım fuarını konusunda ülkemizin en önemli markası haline getirmenin haklı gururu ile şimdi de tohum fuarını sektörde ülkemizin ve bölgesinin en önemli marka fuarı haline getirmek için yola çıkıyoruz'' diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya da zirai üretimde, tohum, toprak ve su olmak üzere 3 önemli unsurun bulunduğunu vurguladı. Son dönemlerde modern üretimle topraksız tarım yapılabildiğine de dikkati çeken Yerlikaya, bu nedenle tohumun ön plana çıktığını bildirdi. Son 10 yıl içinde tohumculuk alanında önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirten Yerlikaya, iktidarın da sertifikalı tohum kullanıcısına destek verdiğini anımsattı. ''Konya Ovası'na gözümüz gibi bakmalıyız'' diyen Yerlikaya, Konya'nın tarım sektöründe önemli bir şehir olduğunu hatırlattı.

Protokol konuşmalarının ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.

-PROTOKOLE ''İNGİLİZ PRENSİ'' İKRAM EDİLDİ-

Fuar alanındaki firmaların stantlarını gezen protokole, Meram Ziraat Odası tarafından açılan bölümde ''İngiliz Prensi'' olarak bilinen ve Konya'da ilk defa bu yıl Meram ilçesinde yetiştirilen, tadı şeftali ve kayısıya benzeyen meyve ikram edildi.

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konya'da ilk defa yetiştirilen meyveyi ilerleyen yıllarda daha çok alanda yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

''İngiliz Prensi''ni bu yıl Konya'da kurulması planlanan organik tarım pazarında da satmak istediklerini açıklayan Ataiyibiner, görünüş olarak kayısıyı andıran ancak tadı daha çok şeftaliye benzeyen meyveyi tanıtım aşamasından sonra pazara sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Fuara, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı İsmail Haydaroğlu, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, diğer protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.