Net 150 metrekare ve üzerindeki konutlarda KDV"nin yüzde 18"den yüzde 8"e düşürülmesi emlak piyasasında kafaları karıştırdı.

Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 18 Haziran 2009'a kadar uygulanacak olan indirim sadece üç ay için geçerli olacak. KDV indirimi bu üç ay içinde satın alınan ve teslime hazır konutları kapsıyor. Yani şimdi parası ödense dahi inşaatı üç ay içinde bitmeyecek konutlar bu indirimin kapsamına girmiyor. Çünkü maketten konut satışlarında fatura, evin satın alındığı tarihte değil, teslim edildiği tarihte kesiliyor.

Fakat maket üzerinden daha önceden yüzde 18 KDV"yle alınan ve paraları ödenen bitmiş konutların faturalarının bu üç ay içinde kesilmesi durumundaysa aradaki yüzde 10"luk KDV farkının alıcılara iadesi gündeme geliyor.

Bu durumda konutta KDV indirimiyle ilgili bir düzenleme yapılırken, KDV iadesinin nasıl yapılacağıyla ilgili bir açıklama yapılmaması inşaat firmalarıyla konut alıcılarını karşı karşıya getirecek gibi görünüyor.

Uzmanlar "KDV farkı iade edilmeli" diyor
Fakat daha önce peşin veya taksitle konut alan ancak konut teslimi, KDV indiriminin uygulanacağı bu 3 aya denk gelen konut alıcıları, şimdi ödedikleri konut fiyatında yüzde 10"luk bir iade yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Vergi uzmanları bu durumda vatandaşların mutlaka müteahhitlerle görüşerek yüzde 10"luk iade talep etmeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar hatta, iade alamayanların dava açmasını bile öneriyor.

"Hakkınızı arayın"
Erdoğan Sağlam - Vergi uzmanı:

“Konut satışlarında fatura, yapı kullanım izninin alınmasının ya da fiilen anahtar tesliminin gerçekleşmesinin ardından kesilir ve KDV yükümlülüğü doğar. Daha önce peşin, banka kredisi veya senetle mal bedeli ve KDV"si ödenmiş bir konutun anahtar teslimi ve fatura tarihi, bu üç aylık döneme denk geliyorsa, satıcı alıcıdan tahsil ettiği yüzde 18"lik KDV"nin 10 puanlık kısmını iade etmek zorundadır. Bu kapsamdaki konut alıcılarına yüzde 10"luk farkı talep etmelerini, alamazlarsa dava açmalarını öneriyorum.”

"Müteahhide kalacak"
Ekrem Sarısu - Vergi uzmanı:

“Konut satışlarında fiyat pazarlığı çoğunlukla KDV içinde olarak yapılıyor ve vatandaş KDV ödediğinin bile farkında olmuyor. Daha önceden satılmış ama faturası bu üç aylık dönemde kesilecek olan konutlarda da yüzde 10"luk indirim müteahhidin cebinde kalacak. Bu tip bir satışla konut alan ve faturasını üç ay içinde alacak olan vatandaşlar, yüzde 10"luk KDV indirimini müteahhitten talep etmeli, müteahhit de iade etmelidir. Eğer iade edilmiyorsa vatandaş kanuni yollara başvurabilir.”

İnşaat firmalarıysa genelde, bu durumda olanlara DDV farkını ödeyeceklerini belirtiyor.

"KDV farkını iade edeceğiz"
İntaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fethi Yılmaz “Bizim nisan ayında teslim edeceğimiz konutlar arasında 150 metrekarenin üzerinde daireler var. Bu teslimlerde borcunu bitirmiş olan müşterilerimize faturalarıyla birlikte ödedikleri paranın yüzde 10"luk kısmını da iade edeceğiz" derken, "Hatta bugüne kadar bir müşterimizin parasını iade ettik bile. Ancak krediyle ev alanların faturalarını kredi aşamasında kestiğimiz için onların böyle bir hakkı olmayacak” dedi.

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı da yaptıkları satışlarda KDV"yi fatura tesliminde tahsil ettiklerini belirterek, "Dolayısıyla fatura tarihindeki KDV oranı geçerli oluyor. Örneğin Mashattan projemizde şu an daire teslimleri sürüyor. Bu 3 ay içinde evlerini ve faturalarını alanlar yüzde 10"luk KDV indiriminden faydalanmış olacak” diye konuştu.

Mesa GYO Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Elaldı da, konut satış sözleşmelerinde "Fatura kesim tarihindeki KDV oranı geçeridir" ibaresi koyduklarını açıklayarak, "KDV"yi konut tesliminde tahsil ediyoruz. 3 ay içinde tamamlanacak olan projemiz olsaydı KDV"sini yüzde 8 olarak tahsil edecektik. Ancak KDV içinde fiyatlarla yapılan satışlarda bu tür anlaşmazlıklar yaşanabilir” ifadesini kullandı.

"O alışveriş bozulur'
Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım ise düzenleme yapılırken, bu tür detaylar ve tedbirlerin düşünülmediğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Konut satış sözleşmesi yapılırken KDV hariç fiyat üzerinden anlaşma yapılmış, sözleşmeye "KDV alıcıdan, fatura tarihinde tahsil edilecektir" ibaresi konmuşsa sözleşme tarihi eski bile olsa 3 ay içinde faturası kesilecek olan konutların KDV"si yüzde 8 olacak. KDV içinde fiyat pazarlığı ve sözleşmesi yapılmış konutlarda ise alıcıyla satıcı arasında sorun olabilir. Fatura önümüzdeki 3 ay içinde kesilse bile yüzde 10"luk bir KDV iadesi söz konusu olamaz. O alışveriş bozulur.”

İkinci el konuta KDV yok!
Bu arada ikinci el konut satışlarında KDV uygulanmıyor. Bu nedenle söz konusu KDV indirimi, ikinci el konut alanları kapsamıyor. Ayrıca net 150 metrekarenin altında büyüklüğü olan konutlar da bu düzenlemenin dışında kalıyor. Çünkü hali hazırda bu konutlar için uygulanan KDV oranı zaten yüzde 1.

Fiyatlarda düşüş başladı

Konutta KDV indirimiyle bazı şirketler fiyat düşürmeye başladı. Kiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Beylikdüzü'ndeki projesinde yer alan 250 bin liralık dairelerin 225 bin liraya, 350 bin liralık dairelerin ise 315 bin liraya düştüğünü açıkladı. Kiler, İstanbul Sapphire projesindeki daireleri ise 3 ay içinde tamamlamak için çalışmalarını hızlandırdıklarını, bu şekilde İstanbul Sapphire'den ev alanların da bu indirimden faydalanmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Teknik Yapı CEO'su Teoman Metehan, büyük dairelerin liste fiyatlarını değiştirdiklerini belirterek "Örneğin Uprise Elit'teki 240 metrekarelik teras evlerin fiyatları 898 bin 700 liradan 822 bin 500 liraya, Uphill Court Bahçeşehir'deki 171 metrekarelik sıralı villaların fiyatları ise 575 bin 300 liradan 523 bin liraya indi" dedi.

Bolelli Group ise bir ay önce 850 bin dolardan 775 bin dolara indirdiği Bolelli Dream villalarının fiyatlarını son KDV indirimiyle birlikte 695 bin liraya çektiğini açıkladı.

MİLLİYET