Bir süredir ertelenen konut alma talebi bahar dönemiyle birlikte tekrar canlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; martta satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33.9 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 geriledi. Böylece martta 105 bin 46 konut satıldı. Mart ayındaki satışların artmasında özellikle kredi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1'e yaklaşması etkili oldu.

FAİZLER ETKİLEDİ

Kamu bankaları mart ayı başı itibarıyla kredi faizlerini yüzde 1.28 seviyelerine kadar indirmişti. Konut faizleri daha önce yüzde 2 seviyelerinde seyrediyordu. Düşen faizlerin etkisiyle ipotekli satış denilen kredili satışlardaki düşüş hızı yavaşladı. Kredili satışlar martta yüzde 30.6 düşüşle 22 bin 762 adet oldu. İpotekli satışlardaki düşüş ocakta yüzde 77.2, şubatta ise yüzde 68.2 olarak gerçekleşmişti.

İKİNCİ EL GEÇTİ

TÜİK verilerinin işaret ettiği bir diğer nokta ise ikinci el konut satışlarında yaşanan artış oldu. Yeni konut üretilmediği için, ‘ilk kez satılan konut' sayısında düşüş yaşanırken, ikinci el konut satışlarında hareketlilik görüldü. Mart ayında 44 bin 163 konut ilk defa satılırken, ikinci el konut satışları 60 bin 883 adet oldu.

YABANCI REKORU

Konut satışlarındaki artışta yabancı etkisi de devam ediyor. Yeni yıla hızlı başlayan, şubat ve mart aylarında da bunu sürdüren yabancılara konut satışı, ilk üç ayda 9 bin 618 oldu. Geçen yılın ocak-mart döneminde 5 bin 298 adet konut yabancıya satılmıştı. Bu durum yüzde 82'lik artışa işaret etti. Böylece yabancıya konut satışında tarihin en iyi ilk çeyrek rakamları görüldü. İstanbul ilk üç ayda yabancıya 4 bin 321 konut satışıyla birinci oldu.

ÖZEL BANKALAR DA DESTEK OLMALI

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, verilerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Kamu bankalarının yanında özel bankaların da konut kredi faiz oranlarını düşürmesiyle vatandaşlarımızın ciddi anlamda konuta yöneleceğini söyleyebiliriz. Kamu bankalarıyla yapılan 0.98 kampanyası ve daha sonraki süreçte kamu bankalarının konut kredisi faiz oranını genel olarak 1.28'e düşürmesi durgun giden gayrimenkul sektörüne önemli bir dinamizm kazandırdı. Vatandaşlarımızın yapılan kampanyalardan yararlandığını görmek hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için umut verici."