Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve 3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Akbal Türkiye'de metrekare fiyatı 6 bin TL'nin üzerinde olan projelerde satış zorluğu yaşandığını söyledi. Akbal, "Artık sektörde yap sat modeli yap sabır modeline dönüşüyor. Bunun için de mali yapısı güçlü şirket olmak gerekiyor. Faziler böyle gider, hükümet de yeni tedbirler almazsa sektör biraz daha zorlanır. Fuzul Grup olarak Başakcity'de 60 ay vade ile topraktan senetle satış yapıyoruz. Çünkü vatandaş bankaya gidemiyor. 10 adam gidiyor 6'sı geri dönüyor" dedi. Tamamlama sigortası hakkında da görüşlerini belirten Akbal, bu şekilde hem yatırımcının hem tüketicinin yatırımının garantiye alınacağını söyledi.

GÜNDE 1 KONUT SATIYOR

3. İstanbul Başakşehir'in lansmanını yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Seha Yapı Yönetim Kurulu Üyesi ve 3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saylık, "İlk 2 etabın yüzde 70'ini sattık. Bu 579 konutun yüzde 70'ine yani yaklaşık 420 konuta tekabül ediyor. Bu da günde bir daire sattığımız anlamına geliyor ki zaten hedefimizde buydu. Rezidans etabımızın satışı da sürüyor. Bizden konut alan şimdiden yüzde 25 kazanç elde etti. Başakşehir'den ev alanlar geleceği satın alıyor. Çünkü Başakşehir planlı büyüyen bir bölge. Bir kumaştan bir elbise çıkarılıyor. Bölgede, Kanal İstanbul, şehir hastanesi, 3. havalimanı, botanikpark gibi şehirde özlediğimiz ve ihtiyaç duyulan önemli projeler yükseliyor. Konut yapılabilme oranı da düşük" açıklamasında bulundu.

YABANCI İLGİSİ ARTTI

Kesinleşen Kanal İstanbul güzergahının Başakşehir'e önemli bir değer katacağına da dikkat çekildi. Kanal İstanbul'un arazi geliştirmeye yönelik bir proje olduğunu belirten Akbal; "Yabancıların ilgisi hep vardı güzergah netleştikten sonra ilgi daha da arttı. Şu an Başakşehir'de ortalama arsa metrekare değeri bin dolar seviyesinde. Kanalistanbul ile daha da değerlenecek. Bu anlamda ilk alanlar kazandı. Bundan sonra alanlar sabırlı olacak. 2-3 yılda para kazanalım derlerse mümkün değil. Sabrederlerse kazanırlar. Çünkü hemen 3'e 5'e katlamaz. Ayrıca bize çok yakın. Bizim 3. İstanbul Başakşehir projesinin üst katlarından daire alanlar, geçen gemileri görebilecek" dedi.

'Yeşil pasaport verilsin' önerisi

2017'de yabancıya satış oranının yüzde 22 arttığına dikkat çeken Akbal, "Yabancıya satışta 1 milyon dolarlık konut alana vatandaşlık teşviğinde devletin bir düzenlemeye gitmesi gerektiği kanaatindeyiz. Orta sınıfı da çekmek adına fiyatta esnemeye gidilmesinde fayda var. 100 milyon dolarlık tekstil ihracatında ülkeye 10 milyon dolar kalırken, 100 milyon dolarlık konut satışında ülkeye 100 milyon dolar kalır. Ayrıca yabancı müşteri Türkiye'de evi olduğu için hem ülkeye ailesiyle gelecek hem de eşi dostuyla. Bir de ülke ekonomisine döviz kazandıracak. Bu anlamda yabancıya konut satışı yapanlara yeşil pasaport verilmesi önemli" ifadelerini kullandı. Akbal, yabancıya konut satışının ihracat sayılmasını da istedi.