Ovacık, ekspertiz masrafında emlak şirketine ödenen masrafta usulsüzlük bulunmadığını fakat ekspertizin banka personeli tarafından yapılması halinde tüketiciden alınan ekspertiz ücretinin ve yaptırılan sigortaların poliçe bedelleri üzerinden komisyon ücreti alınmasının haksız olduğuna dikkat çekti.

EKSPERTİZ EMLAK ŞİRKETİNCE YAPILIRSA USULSÜZLÜK YOK

Bankaların konut kredi lerinde tüketicilerden aldıkları masrafların haksız olarak alınanların iade edilmesine dair hakem heyetlerinden ve mahkemelerden pek çok karar çıktığını hatırlatan Av. Ovacık, “Ekspertiz ücreti konusunda, kredinin kullandırılması için ekspertizin yaptırılmasının zorunlu olduğu ve bunun için emlak şirketine ödenen masrafın Bankadan geri alınamayacağı uygulaması yerleşti ki; bu değerlendirme doğrudur. Ekspertiz bir emlak değerleme şirketine yaptırılmışsa banka o şirkete ödediği ücreti tüketiciden tahsil edebilir. Bunda bir usulsüzlük bulunmamaktadır” dedi.

BANKA TARAFINDAN YAPILAN EKSPERTİZ ÜCRETİ HAKSIZ

Av. Ovacık, konut kredilerinde tüketiciden alınan ekspertiz ve sigorta bedellerinin hangi nedenlerle haksız olduğunu ise şöyle açıkladı:

“Benim kullandığım konut kredisinde Banka, ekspertizi emlak değerleme şirketine yaptırmadı, şubenin personeli gelerek ekspertizi yaptı. Buna rağmen benden 500 TL ücret alındı. Yargıtay 13. HD'nin 2011/3576 E. Sayılı kararına göre; Bankalar tüketiciden sadece yaptıkları zorunlu masrafları ve bunları ispat etmek koşulu ile tahsil edebilirler. Ben bu ücretin haksız olarak alındığını, çünkü bankanın ekspertiz için bir masraf yapmadığını ileri sürerek bu ücretin iadesi talebi ile Çankaya Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurdum. Heyet de beni haklı görerek ücretin iadesine karar verdi. Ayrıca; diğer bir konu da sigortalarla ilgili. Bankalar krediyi kullandırırken hayat,dask ve konut sigortası yaptırıyorlar. Benim bankam da bu sigortaları yaptırdı. Poliçeler yapıldığı için poliçe bedellerinin benden alınmasında bir usulsüzlük yok.

Ancak; banka benden tahsil ettiği hayat sigortası poliçe bedeli üzerinden ‘hayat sigortası şube komisyonu’ adı altında bir komisyon tahsil etti. Böyle bir komisyon alınması haksız. Çünkü; Banka kendi sigorta şirketinin poliçesini bana satıp, şirkete müşteri ve para kazandırıyor. Bunun için bir komisyon alacaksa sigorta şirketinden almalıdır. Kaldı ki; benim sözleşmemde bu komisyonu ödeyeceğime dair müzakere edip kabul ettiğim bir hüküm de yok. Bu gerekçe ile, Hakem Heyetime müracaatımda bu komisyonun da iadesini talep ettim. Heyet bu talebimi de kabul etti.”

TÜKETİCİ LEHİNE İLK KARAR

Bankaların aldığı ve karşı çıktığı masraflar hakkında verdiği hukuk mücadelesini kazanan Av.Ovacık, banka personeli tarafından yapılan ekspertizden alınan ücret ve yaptırılan sigortaların poliçe bedelleri üzerinden komisyon alınması konusunda tüketici lehine verilen ilk karar hakkında “ Konut kredilerinde ekspertizin banka personeli tarafından yapılması halinde, tüketiciden ekspertiz ücreti alınmasının haksız olduğuna ve yaptırılan sigortaların poliçe bedelleri üzerinden komisyon alınmasının da haksız olduğuna, benim başvurum üzerine Hakem Heyetince karar verilmiş oldu. Bu karar bu konularda verilmiş ilk karardır ve benzer ödemeler yapmış olan tüketicilerin hakkını araması için örnektir. Zaten, başvuruyu da bu şekilde bir örnek karar elde etmek için yaptım” dedi.