Konut sektöründe yükselen faizler, artan maliyetler ve reel olarak gerileyen fiyatların yatırım cazibesini azaltmasına yol açtı. Konutta kredi faiz oranları ortalama 15.79'a ulaşırken, mevduat faizi yüzde 20 seviyelerine geldi.

Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Çelik, konut sektöründeki durgunluğun nedeninin yükselen faizlerle orantılı olduğunu söyledi. Çelik, "Mevduat faizlerinin yüzde 20'lere yaklaştığı bir ortamda kimseden konut alması beklenmemeli" açıklamasında bulundu.

Yıllık konut kredisi faizinin 8-9 puan düşürülmeli

İnşaat sektörüne iş yapan alt sektörlerin de sıkıntı yaşadığını belirten Çelikcan, "Gayrimenkul'de işler durgunlaşınca iş yaptığımız birçok sektör krize girdi. Bu şirketlerin yeniden canlanması için de konut sektörü harekete geçirilmeli. Konut kredi faizlerini geçici olarak yüzde 1'in altına indiren adımlar yerine çok daha kalıcı adımlar atılmalı. Örneğin, yıllık konut kredisi faizinin 8-9 puan düşürülmesi ve aradaki farkın devlet tarafından karşılanması düşünülebilir. Bankaların üzerine yük getirecek adımlardan kaçınılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, Konut sektöründe faizleri yüzde 1'in altına çeken kampanyanın sonlanmasıyla konut kredisi faizleri tavan yaptı. Merkez Bankası'nın açıkladığı sonuçlara göre 13 Temmuz haftasıyla ortalama konut kredisi faizleri bir önceki haftaya göre 2.33 puan arttı. Mayıs 2004'ten bu yana konut kredisi faizlerinde görülen en hızlı artış yaşandı. Konut kredilerinde ortalama faiz yüzde 15.79 seviyesine ulaştı.