Türkiye nefesini tutmuş 12 Haziran'da yapılacak genel seçimleri beklerken, inşaat sektörü de yeni projelere başlamak, fiyatlarda artışa gitmek konusunda biraz temkinli davranıyor.

Yaz dönemi durgunluğunu, seçim tedirginliğini bir tarafa bırakıp yeni yatırımlara başlayan, yeni projelerini satışa sunup, başarılı satış grafikleri yakalayan firmalar da var ancak piyasadaki genel eğilim seçim sonrasını bekleme yönünde. Seçim sonrası yeni projelerine start vermeye hazırlanan firmalar ise bu süreci stoklarını eritmek için değerlendiriyor. 

PROJE ARZI DA ARTACAK

Geçen yıl sonundan bu yana inşaat maliyetlerinde yüzde 30 - 40 seviyesinde artış olduğunu ancak bu artışın fiyatlara tam olarak yansıtılmadığını söyleyen Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 'Seçim öncesi dönemde fiyatların baskı altında olduğunu söylemek mümkün. Geçen yıl 11'inci ayda 1000 TL olan demir şimdi 1400 TL ve piyasada bulunamıyor. Genel olarak maliyetlerde yüzde 40'a yakın bir artış söz konusu. Ancak bu maliyet artışının ancak yarısı proje fiyatlarına yansıtıldı. Seçimin sonucu üç aşağı beş yukarı belli olsa da sonuçta konut bir yatırım aracı. Ve yatırımcılarda seçim öncesi tedirginliği var. Firmalar fiyat artırmak de büyük projelerini vitrine çıkarmak için de seçim sonrasını bekliyor' diye konuştu.

Seçim sonrasında arzda patlama beklediğini vurgulayan Özyurt, 'Biz de Özyurtlar olarak bu dönemde stoklarımızı eritiyoruz. Biri 1500 diğeri 1000 konutluk 2 büyük projemizi ise seçimden sonraya, yılın üçüncü çeyreğine bıraktık' dedi.

Tam alım zamanı

MAR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırmasının piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, 'Kredi faizlerinin yükselmesinden kaynaklanan bir yavaşlama söz konusu. Bu nedenle de fiyatlar son derece cazip. Aslında şu an emlak piyasası için tam alım zamanı denebilir. Çünkü yılın üçüncü çeyreğinden itibaren fiyatların yüzde 10-20 oranında artması bekleniyor' şeklinde konuştu.

Olumlu hava devam edecek

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise şu anda Türkiye ekonomisinde olumlu bir hava olduğunu ifade ederek, 'Seçimler sonrasında bu olumlu havanın artarak devam edeceğini düşünüyorum. Tabii maliyet artışları muhakkak konut fiyatlarına yansıtılacaktır. Her firma kendi ürettiği konut adedine, kendi stratejisi ölçüsünde zam yapacaktır' diye konuştu.

Kredi faizlerinde artış sürpriz değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hafta içi yaptığı açıklamada, kredilerdeki sıkılaştırmaya göndermede bulunarak 'İç talep yüksek. Buna dönük önlemler aldık. Kredi veren bankalarda bunu sınırlamaya çalışıyoruz. Harcamaları kontrol altında tutuyoruz' demişti. Şimşek, 12 Haziran sonrası çözümün yine bankalarda aranıp aranmayacağı sorusuna da 'Çözüm para politikası sıkılaştırılarak, kredi hacminin daraltılmasında aranacak' yanıtı vermişti. Şimşek'in açıklamaları 'kredi faizlerinde artış sürpriz olmaz' yorumlarına yol açtı.

2000'in üstüne zam olmaz

Tamer Özyurt fiyat artışı beklentisi ile ilgili olarak da 'Yüzde 20 civarında bir fiyat artışı olacağını öngörüyoruz. Ancak bu fiyat artışı metrekaresi 1000-1500 TL olan projelerde geçerli olacak. Metrekaresi 2 bin TL'nin üzerinde olan projelerde ise zaten satış sıkıntısı olduğu için zam olacağını tahmin etmiyorum' diye devam etti.

Şenay Köşdere / Akşam