28 Şubat sürecinde yaşanan köstebek davasında beraat kararı veren hakim binbaşı Mesut Kurşun'dan dün gözaltına alınan Tuğgeneral Şenel'le ilgili şok iddia...

28 Şubat sürecinde yaşanan Köstebek davasında beraat kararı veren Askeri Hakim Binbaşı Mesut Kurşun, son Ergenekon dalgasında gözaltına alınan Genelkurmay eski Adli Müşaviri Tuğgeneral Erdal Şenel tarafından nasıl baskıya uğradıklarını açıkladı. Kurşun, davada mahkumuyet kararı çıkması için Tuğgeneral Şenel'in kendilerine açık baskı yaptığını söyledi. Şenel'in 28 Şubat'ın rüzgarını arkasına alarak kanun tanımadığını söyleyen Kurşun, Ergenekon davasına bakan Savcı Zekeriye Öz'ün çağırması halinde tüm bildiklerini açıklayacağını söyledi.

28 Şubat sürecine damgasını vuran olaylardan biri de Köstebek olayıydı. Batı Çalışma Grubu'na ait gizli belgeleri çalmakla suçlanan Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ve Onbaşı Kadir Sarmusak, askerî mahkemede hâkim karşısına çıktı. Askeri hâkimler önce tutuklama, daha sonra ise beraat kararı vermişti. Bunun üzerine davaya bakan hâkimler, çeşitli baskılara maruz kalmış, bir kısmı emekli edilirken, bazıları ise sürgün yemişti. O dönemde davaya bakan mahkemenin kıdemli üyesi Askerî Hakim Binbaşı Mesut Kurşun, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Erdal Şenel'in baskılarına maruz kalanlardan.

HAKİM BİNBAŞIYI MAKAMINDA SİGAYA ÇEKTİ

Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Askerî Hakim Binbaşı Mesut Kurşun, o gün başından geçen olayı şöyle anlattı: "Erdal Şenel beni Genelkurmay Karargahındaki makamına çağırdı. Beni siygaya çekti. Anayasa'nın 138. maddesine aykırı olarak bana hesap sordu. Oysa bu madde, davaya bakan hâkimin, hiçbir şekilde baskı altına alınamayacağını, etkilenmeye çalışılamayacağı, tavsiye ve telkinde dahi bulunamayacağını söylüyor. Oysa o bana hesap sorarak 'nasıl yaparsın, ne halka yaparsın, neden yargılamaya gerek duymuyorsun, olayın üzerine neden bu kadar düşüyorsun. Çok fazla kurcalama' gibi ifadelerle tehditkâr bir şekilde sigaya çekti."

ŞENEL'İN YAPTIĞI SUÇTU

Emekli Hakim Binbaşı Kurşun, bunun üzerine tepki gösterdiğini söyledi. "Ben hâkimim, üzerimde üniformam var. Yasalardan aldığım yetkimi kullanarak yargılama yapıyorum." dediğini aktaran Kurşun, "Ben bu şartlar altında yargılama yapamam, memnun değilseniz bizi görevden alın." deyince Şenel'in 'öyle demek istemedim, yanlış anlamayın. Biz seni etkilemek istemiyoruz. Sadece olayın vahametini ifade etmek için bunları söylüyoruz." dediğini aktardı.

KARANLIKTA BİR ŞEY KALMASIN

Tümgeneral Şenel, 28 Şubat sürecinin başaktörlerinden biri olarak biliniyor. Kurşun'a göre, Batı Çalışma Grubu'nca (BÇG) hazırlanan tüm plan ve projelerin altında Şenel'in imzası vardı. Şenel'in aynı zamanda bu dönemdeki tayin ve emekliliklerde de parmağı olduğu belirtiliyor.

Emekli Hâkim Binbaşı Mesut Kurşun, Ergenekon davasının Türkiye'nin karanlıkta kalan olaylarına ışık tutacağını düşünüyor. Erdal Şenel'in yaptıklarının canlı şahidi olduğunu ifade eden Karşun, "Soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz, beni çağırırsa gider ifademi veririm. Bir hukuk devleti olan Türkiye'de hukuksuz işler yapanların bu yaptığı yanlarına kar kalmasın." şeklinde konuştu.

DAVAYA BAKAN ÜYELER GADRE UĞRADI

Mahkeme Başkanı Tuğamiral Mehmet Celayir, süresi dolmadığı halde denizcilikte sürgün yeri olarak nitelendirilen Hatay'ın İskenderun ilçesine gönderilirken, Binbaşı Hakim Mesut Kurşun, Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne üye olarak tayin edilmişti. Aynı davaya bakan Deniz Yüzbaşı Hakim Ahmet Karamanlı ise eşi başörtülü olduğu gerekçesiyle 1999 yılındaki Yüksek Askeri Şura kararıyla emekli edilmişti.


Cihan