Gözaltına alınan ve hapse atılan kişilerin yakınlarını dolandırmışlar

İZMİR'de, polisin son dönemlerde gerçekleştirdiği operasyonlarda yakalanıp tutuklanan veya gözaltına alınanların ailelerini arayarak, kendisini emniyet amiri, cezaevi doktoru olarak tanıtan ve tahliyelerine yardımcı olacağını söyleyerek paralarını alıp, dolandırdığı ileri sürülen 35 yaşındaki Vahap Eryılmaz ve eşi Filiz Eryılmaz ile 53 yaşındaki Ali Naci Çalışkan yakalandı. Bu yöntemleriyle yaklaşık 750 bin TL haksız kazanç elde eden zanlılardan, Kaynaklar Belediyesi'ne yönelik operasyonda tutuklanan AKP'li Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez'in eşini de arayıp dolandırmak istedikleri ortaya çıktı.
İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, çıkar amaçlı suç örgütleri ve belediyelerdeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili son dönemlerde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan veya tutuklanan kişilerin yakınlarından dolandırıldıkları yönünde gelen şikayetler üzerine takip başlattı. Şebekenin elebaşılığını yapan zanlının, dolandırıcılığın da aralarında bulunduğu 14 ayrı suçtan kaydı bulunan Vahap Eryılmaz olduğunu saptayan polis, operasyon için düğmeye bastı. Operasyonda Eryılmaz ve 6 ayrı suçtan aranan eşi Filiz Eryılmaz ve kendilerine yardımcı olduğu belirlenen Ali Naci Çalışkan yakalanırken, dolandırıcılık yöntemiyle elde edildiği ihtimali üzerinde durulan 2 lüks otomobil ve evrakları, 4 cep telefonu, 14 SIM kart, polis kanallarının frekansları kodlanmış telsiz, farklı kişilere ait 7 tapu, sahte sürücü belgesi ele geçirildi.

BELEDİYE BAŞKANI'NIN EŞİNİ DE ARAMIŞ
26 ayrı suçtan arandığı da saptanan Vahap Eryılmaz'ın, polisin düzenlediği operasyonları gazetelerden takip ettiği, bu kişilerin aileleriyle ilgili bilgilere ulaştığı, irtibat kurduğu yakınlarına kendisini "emniyet amiri Alper" veya cezaevi doktoru olarak tanıttığı, tahliye için yardımcı olacağı bahanesiyle para istediği ve dolandırıcılık yaptığı ileri sürüldü. Vahap Eryılmaz'ın bu yöntemle, son olarak Buca Otokent'te "tefecilik" iddiasıyla yakalanarak tutuklanan H.E.'nin oğlundan 8 bin TL aldığı, ayrıca Buca Kaynaklar Belediyesi'ne düzenlenen operasyonda tutuklanan bir kişinin ailesinin 30 bin lirasını dolandırdığı, yine aynı operasyonda tutuklanan Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez'in eşi Nesrin Karagülmez'in de aralarında bulunduğu 2 kişiyi dolandırmaya teşebbüs ettiği saptandı.

KOMŞULARINI DA DOLANDIRMIŞ
Oturduğu apartmanda bulunan aralarında bankacı ve doktorun da bulunduğu 7 komşusunu, tapu ve su bağlatma işlemlerini halledeceğini söyleyerek dolandırdığı ileri sürülen Vahap Eryılmaz'ın, kendisini Turizm Bakanlığı Müfettişi olarak tanıtarak ailesiyle lüks otellerde kalarak, yine kendini polis olarak tanıtarak sahte senet verip otomobil alarak, belediyeden simit tezgahı alma vadiyle toplam 18 kişiyi dolandırdığı saptandı. Polis, operasyon sırasında Eryılmaz'ın 3 ayrı evinin bulunduğunu, evlenme vaadiyle kandırdığı 2 kadınla da ayrı evlerde kaldığını belirledi. Polis 14 dolandırıcılık, 2 sahte çek, 3 tehdit, 2 sahtecilik ve 5 güveni kötüye kullanarak hırsızlık suçlarından kaydı bulunan Eryılmaz'ın, özellikle cezaevine giren kişilerin yakınlarını dolandırdığını, dolandırıldıklarını anlayan bu kişilerin ise genellikle polise başvuramadığını belirtti. Bu yöntemle bugüne kadar 750 bin lira haksız kazanç elde ettiği öne sürülen zanlının evinin ve aracının, dolandırdığı, ancak polise başvurmayan kişiler tarafından kurşunlandığı da belirtildi. Vahap Eryılmaz'ın gözaltında tutulduğu sırada polisle ilgili ortaya asılsız iddialar attığı, konunun savcılığa bildirildiği ve savcılığın talimatıyla hakkında "mukavemet, iftira" suçlamalarıyla da işlem yapıldığı kaydedildi. Susma haklarını kullanan 3 zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Milliyet