Önceden tespit ettikleri telefon numarasını arayan veya çağrı bırakan zanlıların kendilerini Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli başkomiser veya müdür olarak tanıttıkları, zanlıların vatandaşları ikna edebilmek adına gerçekten görevli şube müdürleri veya büro amirlerinin adlarını ve telefonlarını verdikleri tespit edildi.

Ulaştıkları vatandaşlara en yakın petrol istasyonu, market veya telefon bayisinden kontör almalarını söyleyen şebeke üyelerinin, bazı mağdurlardan telefonlarını açık tutmalarını istedikleri, tereddüt eden vatandaşları ise ''GSM firmasıyla görüşüldü, bu görüşmeler faturanıza yansımayacak'' veya ''Emniyet Genel Müdürlüğü kontörlerin parasını size geri ödeyecek'' diye ikna ettiği öğrenildi.

Adana'da son olarak Çukurova Özürlüler Derneği (ÇÖZDER) Başkanı Ahmet Ataş'ı arayan şebeke, soruşturma için kontör talep etti. Ataş, polise yardımcı olabilmek adına kontör göndermeyi kabul ettiğini belirterek, ''Asayiş Şube Müdürlüğünden arandım, bir kentin Tugay Komutanının eşinin benim numaramdan rahatsız edildiğini söylediler'' dedi.
Bu kişilerin gün boyunca kendisini aradığını ve uzun görüşmeler yaptığını, zaman zaman da telefonda beklettiğini ifade eden Ataş, şunları kaydetti:
''Gizli bir soruşturma yaptıklarını, telefonumun numarasının kopyalanıp suça karıştığını, kopyalayan kişinin bulunması için istediklerini yapmam gerektiğini söylediler. Telefondaki kişi benimle konuşurken polislerin kullandığı telsiz anonsu sesleri geldiği için şüphelenmedim. 4 adet 250 kontör olarak şifrelerini onlara illettim. Sonra Emniyet Müdürlüğüne geleyim, sorun neyse karşılıklı görüşelim dediğimde kabul etmediler. Gelmeme gerek olmadığını söylediler. Ben yine dernek başkanlığı nedeniyle görüştüğüm emniyet yetkililerine durumu anlatınca dolandırıldığımı anladım.''

Ataş, şebeke üyelerinin kendisini aradığı telefon numarasıyla savcılığa başvurup, dilekçe verdiğini bildirdi.

KABUL ETMEYİNCE KÜFÜR ETTİLER

Adana Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emine Kunt da dolandırıcıların kendisini aradığını, isteklerini kabul etmeyince hakaret ettiklerini belirterek, Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulundu.
Kendisine cep telefonundan ulaşan kişilerin, aynı yöntemle yaklaştıklarını ifade eden Kunt, ''Benden kontör istediler. Daha önce bu tip olayları duyduğum için kabul etmedim. Bu konuyu emniyet müdürlüğüne gelerek konuşabileceğimi söyledim. Sinirlenip, 'seni alır götürürüz. Ona göre dediğimizi yap' dediler. Ben yine de kontör göndermeye yanaşmayınca, bana ve emniyet teşkilatına küfür ettiler. Bunun üzerine durumu Emniyet Müdürlüğüne bildirdim. Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliğine de yasal başvurumu yaptım'' diye konuştu.

PARÇA KONTÖR OLARAK SATIYORLAR

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, şebeke üyelerinin mağdurlardan aldığı 5-10 bin TL'lik kontör şifrelerini bilgisayarlarına yükleyerek parça parça sattığını, parça kontör satıcılığının kanuni olarak yasaklanması halinde bu suçların önüne geçilebileceğini bildirdiler.

Yetkililer, polisin kontör talebinde bulunmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, şebekeye karşı dikkatli olunmasını istediler.
Bu arada, Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin, vatandaşların cep telefonlarına konuyla ilgili uyarı mesajı gönderilmesi için çalışma başlattıkları, hazırlanacak uyarı metninin GSM operatörlerine verileceği belirtildi.

SABAH