Cep telefonundan müzik ve oyun adı altında kontör çalan şirketler incelemeye alındı. Sanayi Bakanı Ergün, 'Tüketiciyi yanıltanlar ağır cezaya çarptırılacak' dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, GSM operatörleri aracılığıyla sunulan eğlence, oyun ya da müzik mesajları konusunda uyarılar yaptı. Bakan Ergün, teknolojinin çok hızlı tüketildiğini, bu nedenle de çeşitli sorunların gündeme geldiğini söyledi. Teknolojinin dikkatsiz kullanıldığını ve zaman zaman zarara yol açtığını ifade eden Ergün, buna örnek olarak eğlence, oyun ve müzik mesajlarını gösterdi.

Şikayet arttı
"GSM operatörleri üzerinden alınan mesajlar, eğlence içeren, bilgi içeren mesajlar var. Ayrıca 3G teknolojisiyle de internete daha hızlı erişim imkanı sunuluyor" diyen Ergün, tüketicilerin önemli bölümünün bunların maliyeti hakkında bilgi sahibi olmadığını, çünkü bu hizmeti sunanların maliyeti 'biraz sakladıklarını' dile getirdi. Ergün, son dönemlerde bu konuda fazlaca şikayet aldıklarını, ciddi bir denetim mekanizması işlettiklerini söyledi. Tüketicilerin bu tür mesajların maliyetinin ne olacağını araştırmaları, firmaların da bu hizmetleri tüketiciyi yanıltmayacak şekilde sunmaları gerektiğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

Kişi başı 200 TL
"Bu hizmetleri tüketiciyi yanıltacak şekilde sunanlar, yanılttıkları her bir tüketici için en az 200 lira para cezasına çarptırılacak. Yüzbinlerce tüketici olduğu düşünülürse, 100 milyonlara varan cezalarla karşı karşıya kalabilirler." GSM operatörlerinin aslında bu hizmetleri direk sunmadıklarını, başkalarına servis sağladıklarını, kanal açtıklarını anlatan Ergün, bu yanıltıcı işlemlerin çoğunun da o servis sağladıkları firmalar tarafından yapıldığını, ancak altyapıyı, zemini hazırlayan durumunda oldukları için onların da sorumlu olacaklarını ifade etti.

Dikkatli olun
GSM operatörlerinin kanal açtıkları bu firmalara, tüketicilerle yaptıkları sözleşmelerde nezaret etmeleri gerektiğini vurgulayan Ergün, "Nezaret etmezlerse sonunda ortak olarak cezaya çarptırılmış olacaklar ve bu cezalar hafif değil. Firmalar da bunu yaparken kötü niyetli olmayabilir ama onların bu hizmetleri dikkatlice sunmaları, tüketicilerin de bu hizmetleri son derece dikkatli kullanmaları gerekiyor" dedi.

3G uyarısı da yaptı
Bakan Ergün, 3G uyarısı da yaptı. Ergün, "3G görüşmeleri normal telefon görüşmesi gibi olacak zannediliyor ama tarifeler değişebiliyor. Telefonunuz 3G'ye uyumlu değildir fakat yeni bir paket sözleşmesi yapmışsınızdır. 3G'yi kullanmadığınız halde o paketin içinde kullanma bedeli olduğu için onu ödüyor olabilirsiniz. Tüketicinin çok dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Nasıl çalınıyor?
Aboneye gelen bir mesaj ücretsiz müzik teklifi yapıyor. Abone 'evet' yazarsa artık kurtuluşu yok. Her ay en az 100 kontörü siliniyor. Başka bir yöntemde ise 'abone ol 100 kontör kazan' deniliyor. Abone olan 100 kontör kazansa bile daha sonra binlerce kontörü abonelik ücreti olarak alınıyor.