İktidar partisi kongrelerine tüm kamuoyunun yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Mehmet Erdem, bunun sonucunda çok değişik spekülasyonların ortaya atıldığını iddia etti. Aydın'da yerel seçimler öncesinden beri süregelen il başkanlığı tartışmalarında adaylık için çalışan Halil Gönülcü, Sadık Atay, Güner Gürgen ve Şevket Kaya'nın kendi listelerini oluşturduklarına dikkat çeken Erdem, Genel Merkezin 3 adayı Ankara'ya çağırması ve Sadık Atay'ın başkanlığında tüm listelerinin tek listede birleştirilmesini istediğini belirtti. Genel Merkezin bu kararı alırken partinin tabanından üst yönetimine kadar hekesin fikrini aldığını kaydeden Erdem, “Burada önemli olanın Sadık Atay'ın listesinin diğer listeleri ne şekilde birleştirdiği yani ne derecede birleştirici olduğudur” dedi.
Listelere müdahale olduğu şeklindeki iddialarıda değerlendiren Erdem, “İl Başkanının kendi ekibini kurması ve bu şekilde daha başarılı olacağına inandığım için hiçbir şekilde hiçbir arkadaşımı yönetime girsin ya da girmesin diye telkinde bulunmadım. Bu liste tamamen İl Başkanımız Sadık Atay'ın kendi tasarrufu olmalıydı. İl Kongresini uzaktan izlemekle yetindim” diye konuştu.
Yeni yönetimin göreve seçildiğini ve yönetimin başarılı olacağına inandığını kaydeden Erdem, şunları söyledi: “Ben ne Sadık Atay'ı ne de AK Parti yeni yönetimini eleştirmem. Güzel bir liste hazırlamak için uğraşıldığı ortadadır. Ama siyasette iki kere iki her zaman dört etmez. Nedenler ve sonuçlar herkese göre değişik yorumlanabilir. Ben il yöneticiliğinden gelen bir milletvekiliyim. Birisi iki listenin yarıştığı diğeri de tek listeyle gidilen iki kongrede de il başkanı seçildim. Ama bu kongrede gördüğüm 2001 yılından beri bizimle birlikte gece gündüz demeden her şeyini AK Parti için ortaya koyan arkadaşlarımızın hiçe sayılmış olmasıdır. AK Parti kuruluşundan beri çalışan bazı arkadaşlarımızın listelerde olma beklentilerimiz de normaldi. O yüzden kongrede kısa bir konuşma yaptım ve yeni yönetime başarılar diledim. Ve teşekkür ederken isimleri de bilerek saydım. Siyasette de ahde vefa örneği sergilenmesini beklerdim”
İktidar partisi yöneticisi olmanın zor ve külfetli bir görev olduğunun altını çizen Mehmet Erdem, “Her zaman dedikoduların odağında yer alırsınız ve hak etmeden spekülasyonlara malzeme olursunuz. Diğer aday arkadaşlarımızın çoğu bu nedenlerle adaylık yarışında kaybettiler ve bayrağı devrettiler. Buna tepki için istifa etmekte doğru değil. Onur verici bir görev olan Genel başkan ve MKYK seçimleri için oy vermek görevinden istifa etmek hiç de hoş bir hareket değil. Benim müdahale edip istifalarda etkili olduğum konusunda yapılan bazı dedikodular kulağıma geldi. Eğer böyle bir düşüncem olsaydı çok farklı sahneler yaşanırdı. Başta da belirttiğim gibi, Sadık Bey'in eski yönetimden yedi arkadaşımız ve yeni eklenen isimlerle oluşturduğu yeni yönetimin başarılı olacağına inancımız tamdır. Gençliğinin verdiği enerjinin kendisine büyük katkısı olacaktır. Her kongre sonunda kızgınlıklar dargınlıklar olacaktır. İl başkanımız kendi ekibini oluşturmuştur. Birlik ve beraberliği tesis edeceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Kongreye katılımın az olmasını da değerlendiren Erdem, şöyle konuştu: “Tek listeyle gidilen seçimlerde katılım hep az olur. Örneğin Denizli İl Kongresinde de tek listeyle gidilmiş ve 240-250 delege imza atmıştır. Bunun büyütülecek ya da dedikodu malzemesi olarak kullanılacak bir yanı yoktur”