Konferansda konuşan Ürdünlü Prof. Dr. Ebu'l-Basal, Hz. Peygamber dönemindeki kardeşlik sisteminin uygulanmasını istedi.

Yeni Ümit ve Hira Dergileri tarafından düzenlenen "Sosyal Problemlere Peygamber Yolu'ndan Çözümler" konulu uluslararası sempozyumun ikinci gününe,Fethullah Gülen ve dünyanın dört bir tarafında açılan Türk okulları damgasını vurdu.

60'ı aşkın ülkeden, İslam dünyasının önde gelen bin 200 ismi, Gaziantep'te buluştu. Sempozyuma Cezayir'den katılan Prof. Dr. Muhammed Babaammi, ideal alim modeli için örnek olarak Fethullah Gülen'i gösterdi. Alimin bir tasası olması gerektiğini belirten Babaammi, alimin başkasına aydınlık ve ışık olmadan önce kendisini yakması gerektiğini dile getirdi. Babaammi hizmet hareketinin içerisinde yer alan en küçük bir gencin bile bugün ahlak konusunda örnek olduğunu ve ders verdiğini kaydetti. Babaammi, Sibirya'ya giden hizmet erlerinin oralarda bulunma gayelerinin görebilelen için en büyük ders olduğunu vurguladı.
Prof.Dr. Muhit Mert ise, Gülen'nin teşviki ile dünyanın dört bir tarafında yapılan okullaşma hareketinin bir sünneti ihya etme hareketi olduğunu söyledi. Gülen'in, Peygamberin Asab-ı Suffeye verdiği önemin ve yaptığı icraatların numunesini, asrı saadetten alarak bugüne uyarladığını dile getirdi.

DİN KARDEŞLİĞİ HER ŞEYİN ÖNÜNDE

Ürdün'den katılan Prof. Dr. Abdunnasır Ebu'l-Basal, Hz. peygamberin dönemindeki kardeşlik sisteminin günümüze uyarlanması gerektiğinin altını çizerek, bireysel veya toplumsal olarak kardeşleştirmeler yapılabileceğini söyledi. Basal, bunun için İslam dünyasının somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekti. Kardeşlik kelimesinin Kuran'da 90 yerde geçtiğini dile getiren Basal, "Kabe'de o dönemde 360 put vardı. Peygamber önce onları yıkmadı önce kalplerdeki putları yıktı. Kardeşlik temellerini attı. Allah için kardeşliğin ecri büyüktür" dedi. Din kardeşliğinin her şeyin önünde geldiğini anlatan Basal, "Akrabalık ve neseplerle öğünüp dini unutmak büyük bir yanlıştır" ifadelerini kullandı.

KURUMLAR KARDEŞ OLMALI

Kardeşleştirme sistemleri kurulması gerektiğine de işaret eden Basal, emeklilik, sağlık sigortası gibi sistemlerde ve hayır kuruluşları, sağlık kuruluşları arasında kardeşleştirme yapılabileceğini kaydetti. Basal, "Tıp hususunda kardeşleştirme sistemi inşa edilebilir. Doktorlar birbirlerinin ülkelerine giderek buralarda ameliyatlar yapabilir. Üniversiteler arasında, vaaz irşat konusunda da bunlar yapılabilir. Protokol kardeşleşmeleri de yapılabilir. Örneğin, müftüler başka ülkelerin müftüleri ile kardeşleştirilebilir" şeklinde konuştu.  

GÜÇLÜ AİLE GÜÇLÜ TOPLUM

Sempozyumda konuşan bir diğer isim Prof. Dr. Ali Akpınar ise ideal aile modelini anlattı. Güçlü ailenin güçlü toplumu oluşturduğunu dile getiren Akpınar, aile hayatındaki sıkıntıların tüm toplumu ilgilendirdiğini kaydetti. Hz. peygamberin örnek bir baba, örnek bir eş, örnek bir insan olduğunu dile getiren Akpınar, "O bu güzel örnekliklerini en zor şartlarda ve bir insan olarak gerçekleştirdi" dedi. Peygamberin eşleri ile ilmi müzakerelerde bulunduğunu da belirten Akpınar, kadına yeterli ehemmiyeti vermeyenler için bu durumun önemli bir örnek olduğunu kaydetti.

Gülen çok önemli işler yapıyor

Moritanya'dan Prof. Dr. Halil Nahvi, Fethullah Gülen Hocaefendi ve O'nun ortaya koyduğu modelle izinden gidenlerin, çok önemli işler yaptıklarını ifade ederek, "Sizler bugün Hz. Peygamber sofrası üzerinde yaptığınız bu konferanslar, açtığınız eğitim kurumları, dünyanın dört bir yanına yayılan okullarla çok önemli hizmetler yapıyorsunuz. Bütün bunları yaparken, yüzlerce eğitim kurumunu idare eden kişilerin kirada oturması, bu işin nasıl bir fedakarlık içerisinde yapıldığının bir göstergesidir" dedi.

İslam alimleri peygamberin varisleridir

Oturum Başkanı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, ilmi ve akademik çalışmalar yapmanın önemine işaret ederek, "İlim, amel, tefekkür ve heyecan, ilim-amel yolunun 4 önemli unsurudur. Bu toplantılar işin heyecan boyutunu oluşturuyorlar" dedi. Sempozyuma katılan İslam alimlerinin peygamber efendimizin varisleri olduğunu da ifade eden Beşer, bu tür toplantıların her yıl daha geniş katılımlarla yapılması gerektiğini vurguladı.   

Hz. Muhammed (S.A.V)'i çok iyi anlamamız lazım

Madrit'ten katılan Prof. Dr. Ahmet El-Bukili ise ideal toplumun genel özelliklerinin nasıl olması gerektiğini anlattı. İnsanlığın önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Bukili, peygamberin ahlaki ile henüz ahlaklaşamamanın, sorunların temelinde yer aldığını kaydetti. Peygamberi ışıklardan uzak kalanların küfre düştüğünü, birbirini öldürür hale geldiğini dile getiren Bukili, "Artık biz susacağız Hz. Peygamber konuşacak. Bugün en büyük problem Hz. Peygamberin metodik yaşam biçimini hayatımıza mal edemememizdir" dedi. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin peygamberi her andığında gözyaşı döktüğünü belirten Bukili, "Hocaeefendi insanlığı peygambere yaklaştırmak için çaba sarf ediyor"ifadelerini kullandı.

HABER: Çetin ÇİFTÇİ / BUGÜN GAZETESİ