Yaptığı kamuoyu anketleri güvenilir KONDA Araştırma Şirketi siyasi partilerle ilgili eylül ayı araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Seçim dönemleri dışında bu tür ara sonuç açıklama nadir başvurduğu bir yöntem olan KONDA’nın bu paylaşımı bir siyasi gelişmenin habercisi sayılmalı.

Açıklanan verilere göre Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP’nin oy oranı yüzde 41,6’da kalırken Millet İttifakı bileşenleri CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP’nin oy oranları da yüzde 44,1’i buluyor.

Bu sonuçla Millet İttifakı Cumhur İttifakını yaklaşık üç puan geride bırakıyor ki, KONDA’nın sonuç paylaşma amacı iktidarın değişebileceğine dikkat çekmektir.

Onun veri ve bulgularını kamuoyunda en fazla güvenilir kılan bir diğer neden de seçim sonuçlarını kesine yakın öngörebilmesidir.

Tekrarlanan İstanbul BŞB seçimlerinin ikincisini KONDA yüzde 10’luk bir oy farkıyla Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazanacağının haberini seçime daha 15 gün varken vermişti.

KONDA’nın bu yeni araştırması ile ORC’nin Aydın’la ilgili sonuçlarını da Nevşin Mengü’nün DW Türkçe’de açıkladığı verilerden yaptığı alıntı ile Aydınpost açıkladı (9 Ekim 2021)

Eylül ayı verilerine göre Aydın’da AK Parti yüzde 27,2,CHP yüzde 34,7,İYİ Parti yüzde 23,5,MHP yüzde 6,2,HDP de yüzde 4,5 oy oranına sahipler.

24 Haziran 2018 milletvekilliği seçimleri ölçü alındığında oyunu en fazla artıran yüzde 8,7 oranla İYİ Parti.

Oyları düşen partiler de yüzde 5,3’lük oranla AK Parti, yüzde 2,7’lik oranla MHP.

Aydın ile ilgili ankette en dikkate değer veri de 2018’e göre Millet İttifakı bileşeni İYİ Parti’deki yüzde 8,7’lik yükselişe karşılık bileşenin bir diğer partisi CHP’deki binde 8’lik oy kaybıdır.

CHP ile ilgili bir başka dikkat çeken veri ise Türkiye genelinde bu partideki Temmuza göre Eylülde binde 8 oranındaki oy kaybıdır ki. CHP bu kayıpla yüzde 25’in de altına, yüzde 24,8’e düşmüştür.

Buna karşılık 2018 seçimleri ölçü alındığında İYİ Parti’deki oy artışı ise yüzde 10’nu bulmuştur.

KONDA’nın ortaya koyduğu bu tabloya bakıldığında İYİ Parti bu yükselişini AK Parti’den, MHP’den ve CHP’den gelen oylara borçludur.

Böylece İYİ Parti Cumhur İttifakı ortaklığından önceki HDP dışındaki partilere oy veren seçmenin ikinci partisi olmada MHP’nin yerini almıştır.

Görünüşe bakılırsa bir kısım seçmen her gün AK Parti Genel Başkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan’a cevap vermek için aynı sertlikte üç, dört yetkilinin sürdürdüğü polemik nedeniyle CHP’den desteğini çekiyor.

İYİ Parti’deki bu yükseliş devam ederse bir ihtimaldir ki, bu parti Türkiye ölçeğinde CHP’yi geçerek ikinci parti konumuna gelebilir.

Bu da demektir ki, ister erkene alınsın ister zamanın da yapılsın 2023 seçimlerinden sonra siyasette roller önemli ölçüde değişecektir.

CHP’nin Kılıçdaroğlu döneminde Türkiye genelinde yüzde 10’luk bir artışı sağlayacak politika üretemediği göz önüne alındığında bu hiç de yabana atılacak bir ihtimal değildir.

Bunun Aydın siyasetine en büyük etkisinin devam etmesi halinde Millet İttifakı partileri arasında yerel seçimlerde yaşanacağı şüphesizdir.

Bu yükselişle İYİ Parti Aydın’da CHP’nin arka bahçesi gibi görülmekten kurtulacak, sözü dinlenen, oyun kurucu bir parti kimliğini kazanacaktır.

Bu da demektir ki, yerel seçimlerde Millet İttifakının devamı halinde büyükşehir belediye başkanı adayını belirlemede söz sahibi olacak, geçen seçimde olduğu gibi CHP bu konuda karar vermede tek taraflı hareket edemeyecektir.

Diğer taraftan uzlaşı sağlamak adına CHP gerek büyükşehirde gerekse ilçelerde gerektiğinde adayını değiştirmek zorunda kalabilecek, bazı ilçeleri İYİ Parti’ye vermek zorunda kalacaktır.

Bu durumda bazı belediye başkanlarının sırtını İYİ Parti’ye dayayarak partisiyle adaylık pazarlığına girmesi bile mümkündür.

Aydın ziyaretinde Kılıçdaroğlu’ndan beklediği ilgiyi göremeyen CHP’li bazı belediye başkanları İYİ Parti nezdinde bunun hazırlığına başladılar bile.

Bu konuları görüştüğümüz bir İYİ Partilinin söyledikleri Aydın’da değişen siyasi iklimi göstermesi açısından önemlidir.

“Artık CHP’lilerin şikâyeti ile İYİ Parti il başkanının Ankara’da kulağının çekildiği günler geride kaldı.

Her kim ki, parti içinden bu tür davranışlara çanak tutmaya devam ederse ilk seçimde bedelini ağır öder.

Bu gerçeği konumları ne olursa olsun CHP’lilerin de iyi bilmesi gerekir,”dedi.

Devamında da: “İYİ Parti iktidar olacaksa bunun yolu genel seçimlerde Aydın Çukuru’nun insanı ile duygudaşlık bağı olan, çapulculuğa pirim vermeyen, yörenin tanıdığı, halkın dilinden anlayan yerli adaylarla milletin huzuruna çıkmaktan geçiyor,” cümlelerini kurdu.

Son olarak da ”Geçen seçimde en az iki milletvekili çıkaracakken bir milletvekili ile yetinilmesinden İYİ Parti genel merkezi umarım gerekli dersi çıkarmıştır,” ihtarında bulundu.

Sonuç olarak KONDA’nın gerek Türkiye gerek Aydın’la ilgili verileri siyasette iktidar değişikliği de dâhil önemli gelişmelerin yaşanacağını haber veriyor.

Bu günden söylenecek olansa yükselişini devam ettirirse İYİ Parti gerek siyasetin Ankara boyutunda, gerek Aydın özelinde bir belirleyen olacaktır.