28 Şubat post modern darbe sürecinde Rusya’dan alınan ve komedi dizilerine konu olacak şekilde kısa süre sonra hurdaya ayrılan “kamyon skandalı” büyüyor. Tank çekicisi 40 adet Volat tipi kamyonun, NATO’da ve BM’de de krize yol açtığı ortaya çıktı. Dönemin komutanlarının ise kamyon krizini aşmak için, kamyonların motor, şanzuman ve kupasının Bursa’da değiştirdiği, bunun üzerine de kamyonların hiç çalışmadığı belirlendi.
 
BM ve NATO’dan ‘olamaz’ uyarısı
 
1998-2000 yıllarında Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Milli Savunma Bakanlığı’nın onayları ile Rusya’dan 1998 ve 2000 yıllarında alınan dev tank taşıyıcı Volat marka 40 kamyonla ilgili skandalda yeni bir komedi daha ortaya çıktı. Kamyonların Rusya’dan alınmasının ardından, NATO ve BM’den Türkiye’ye uyarı geldi. Türkiye’nin üyesi bulunduğu her iki kurum, Türkiye’ye, sözleşme hükümleri gereği tank taşıyıcılarının tamamını ithal edemeyeceğini, dolayısıyla kamyonların iade edilmesi gerektiğini bildirdi.
 
BM ve NATO’nun uyarısı üzerine zor durumda kalan komutanlar ise, ilginç bir formül geliştirdi. Bulunan formülle, kamyonların bir kısmı Bursa’daki otomobil fabrikalarına gönderilerek motor, şanzuman ve dorsesi değiştirildi. Böylece, Rusya’dan ithal edilen kamyonların montajının Türkiye’de yapıldığına yönelik raporlar hazırlandı. Raporlar da BM ve NATO’ya gönderilerek “Biz kamyonların montajını Türkiye’de yaptık. Tamamını ithal etmedik” mesajı verildi.
 
3 Kamyon 12 yıldır hiç çalışmadı
 
Böylece, kamyon krizi kağıt üzerinde de olsa aşılmış oldu. Ancak, Bursa’daki fabrikalarda parçaları değiştirilen kamyonlar, uyumsuzluk nedeniyle çalıştırılamadı. Bunun üzerine, kamyonlar TSK’nın garajlarına çekilerek bekletildi. Bu çerçevede işlem yapılan 3 adet Volat tipi kamyonun bulunduğu belirlendi. Söz konusu kamyonların 12 yıldır kullanılamadığı belirlendi. Sayıştay’ın görevlendirdiği denetim elamanları şimdi, hurdaya ayrılan kamyonlarla ilgili süreci inceliyor.