Emekli orgeneraller Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Erdal Ceylanoğlu'nun, mayın kullanımı konusunda, yasalarla çelişkili talimatlar gönderdikleri ortaya çıktı.
 
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan istifa eden Emekli Org. Erdal Ceylanoğlu ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırasında, mayın kullanma konusunda, birliklere yasalarla çelişkili talimnameler gönderdikleri belirlendi. Hakkari - Çukurca'da 2009'da, sevkiyat halindeki askeri birliğin mayına basması sonucu 7 askerin şehit olduğu olayla ilgili dava dosyasından iki önemli belge çıktı.
 
SÖZLEŞMEYE AYKIRI AMA...
 
Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde devam eden ve dönemin Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı dava dosyasına bilirkişi raporunun ekleri olarak giren iki belgeden ilki Orgeneral Erdal Ceylanoğlu imzasını taşıyor. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Doktrin Komutanı Erdal Ceylan Ceylanoğlu, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, önceki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un emriyle "Mayın ve Karşı Mayın Harekatı" talimnamesi yayınlıyor.
 
KKT 5-168 sayılı bu talimnamede, Türkiye'nin taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi ile yasaklanan yapma mayınların ne olduğu, nasıl kullanılacağı hatta nasıl yapılacağı özetleniyor. "Elde standart mayınlar bulunmadığı veya eldeki mayınların özel bir görevin yapılmasına elverişli olmadığı durumlarda" kullanıldığı belirtilen "yapma mayınlar" için şu bilgi yer alıyor: "Yapma mayınlar, elde mevcut malzemeyle imal edilerek araç ve personele karşı kullanılır. Bunun yanında aşağıda sıralanan görevlerde kullanılır:
 
Birliğin azalan mayın ikmalini temin etmede,
 
Mayın tarlalarının keşfi, temizlenmesi ve zararsız hale getirilmesini engellemede,
 
Düşmanın moralini bozan, hareketini azaltan, belirsizlik ve şüphe verici durumlar oluşturmada"
 
Bu mayınların, standart olmayan üretim ve yapımlarındaki özellikleri nedeniyle sarsıntı ve çarpmalara karşı hassas olduğu bu nedenle mümkün olduğunca mayının döşeneceği sahada imal edilmesi gerektiği vurgulanan talimnamede, yüksek infilaklı topçu mermilerinin de anti tank mayını olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Talimnamenin en sonunda da ise yapma mayınların Ottawa Sözleşmesi kapsamında yasak olduğu notu düşülüyor.
 
BİLİRKİŞİ 'YASAYA AYKIRI' DEDİ
 
İkinci belge eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanı iken yayımladığı KKT 31-2 numaralı "İç Güvenlik Harekatı" başlıklı talimname. 7 askerin şehit olduğu olayla ilgili davadaki bilirkişiler bu talimnamede de yasalara aykırı mayın hükümleri bulunduğunu şöyle kabul ediyor:
 
"İç Güvenlik Harekatı Talimnamesi içeriğinde çeşitli maksatlarla anti personel mayınların tuzaklanarak kullanılabileceği hususlarının yer aldığı belirlenmiştir. İlgili komutanlıklarca bu ve benzeri talimnamelerdeki mevzuata uygun olmayan sözcük, terim ve ifadelerin ivedilikle ayıklanması cihetine gidilmesi gerektiği düşünülmektedir." Bilirkişi raporunda bu talimnamenin göz önünde bulundurulmaması gerektiği de şöyle anlatılıyor: "Talimatnameler kendilerinden üstte bulunan mevzuata aykırı hüküm içeremezler. Talimnameler ile uluslararası sözleşme, kanun, yönetmelik, tüzük ve mevzuat arasında çelişki olması halinde üstte yer alan mevzuat hükümlerinin esas alınmasının gerektiği genel bir hukuk prensibidir"
 
sabah