Yasağa rağmen kaçak avlanmaya çıkan balıkçıları rüşvete bağlayan Marmara Sahil Güvenlik Botu Komutanı Astsubay Başçavuş Selim G’nin 40 yıl hapsi isteniyor...
 
Tolga ATAR- BUGÜN
 
Sahil Güvenlik Bot Komutanı Başçavuş Selim G’nin kaçak balık avına göz yumma ve sahil güvenlik botlarının yerlerini bildirme karşılığında balıkçılardan rüşvet aldığı İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nce hazırlanan iddianameye yansıdı. İddianamede, balıkçıların başçavuştan denize çıkmak için izin almasından, gününde ödenmeyen rüşvet için, utanç ve üzüntülerini belirten ifadeler de yer aldı. 
 
RÜŞVET TOPLANTISI 
 
Balıkçıları limanda toplayan Başçavuş SelimG’nin “Yardımlaşmadığımız sürece teknelerinizi çözdürmem” diyerek rüşvet istediği iddia edildi. SelimG’nin rüşvette aracılık etmesini istediği sanıklardan İlhami A’ya da, “Kaçak balık avlayanlar var. Bunlar para verecek, sen getireceksin. Bunun karşılığında onlara hemgöz yumacağımhemde avlanmaları için kolay yollar göstereceğim” dediği belirtildi. İddianamede, SelimG’nin aracıya “Bugün çalışıyorum” mesajı gönderdiği, İlhami A’nın da diğer balıkçıları arayarak “Amca nöbetçiymiş” ifadelerini kullandığı ileri sürüldü. Başçavuşun, “Bugün Ankara dikkat” şeklindemesaj yazdığı, şifrenin bölgede sahil güvenlik botu anlamına geldiği ifade edildi. Başçavuş SelimG. ve 15 sanığın 40 yıla kadar hapsi isteniyor.
 
Para bulamadım yüzüm tutmuyor
 
İddianamede Selim G’nin ödeme günü geldiğinde “Bugün ayın 30’u” uyarısında bulunduğu dayer alıyor. Balıkçılardan Kenan Y. de gönderdiği mesajda, “Senin para işini halletmeden denize çıkamam. Yemin ederim bu mesajı yazarken terledim, yüzüm tutmuyo artık sana” dediği ileri sürüldü.
 
YENİ SEZONDA PALAMUTA DOYACAĞIZ
 
Balıkçılar, bugün başlayan av sezonunun bereketli olması için “Vira Bismillah” dedi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Bandırma ile Hopa arasında bolmiktarda palamut olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Mutlu, “Yeni sezonda istavritten de umutluyuz” dedi. 
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, yılın ilk 6 ayında, su ürünleri ihracatının yüzde 25 arttığını, yıl sonu için de 450milyon dolar hedeflendiğini belirterek, çok kısa süre içinde 1milyar doları yakalamanın işten bile olmadığını bildirdi. Yalçıntaş, Marmara’da çapari ile palamut avının başlamasının bereketli bir sezona işaret ettiğini kaydetti ve “bol ve bereketli bir sezon” diledi. Yalçıntaş, balıkçılık konusunda hükümetin yaptığı çalışmaları da takdirle karşıladıklarını ifade etti.