1950'li yıllara bir dönüş yaptığımızda Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin (Doğu Almanya) temelleri henüz atılıyorken Trabant marka otomobiller 1957 yılında üretime başlandı. Adeta komünist rejimin sembollerinden biri haline gelmişti.

Ve işte komünist rejimin sembollerinden biri olan bu otomobil, Alman şirket Herpa tarafından yeniden üretiliyor; 2012 yılında üretimi tamamlanıp satışa sunulacak, Trabant modeline ait bir prototipi üretmiş durumda. Tabi bu prototip eski modellere sadece görünüşte benziyor; o aslında elektrikle çalışan bir teknoloji harikası.

270 km/h gibi yüksek bir performansa sahip olacak modelin 1000 kg ağırlığı olacak ve en önemlisi de elektrik ile uzun yollar yapabilme kapasitesine sahip olacak.

Trabant'ın telif haklarını 2007 yılında alan, Almanya merkezli Herpa şirketi, Trabant'ın orijinal üretim fabrikalarının olduğu bölgede bulunuyor. Ayrıca bu araca ait birkaç telif hakkı da üreticiden satın alındı.

Geçmişten bugüne 3 milyon adet satılan bu aracın telif haklarının alınıp üzerinde tekrar çalışılması kötü bir seçim diyebilirsiniz ama Herpa'nın düşünceleri farklı. Aracın yeniden elden geçirilmesi, tasarım da gerekli değişimleriyle 7000 ve 9000 euro arasında bir fiyata satılacağı varsayılıyor.

Herpa henüz resmi bir açıklamada bulunmamış olmasına karşın Trabant nT ile geçmişteki gibi uzun bir zaman zarfında kullanılmasını sağlayabilecek mi merak konusu. / hürriyet