Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 2002 yılında Anayasa Mahkemesi"ne başvurarak, AKP"ye eski TCK"nın 312. maddesinden mahkumiyeti olan Recep Tayyip Erdoğan"ın parti genel başkanlığından alınması gerektiği gerekçesiyle bu partiye ihtarda bulunulmasını istedi. Anayasa Mahkemesi de bu talebi kabul ederek, AKP"ye ihtarda bulundu. Ancak AKP bu ihtar başvurusunun gereğini yerine getirmedi. Bunun üzerine Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi"nden AKP hakkında “ihtara uymadığı için kapatma kararı” verilmesini istedi.

Kanadoğlu aynı şekilde ismindeki “komünist” ifadesini ihtara rağmen çıkarmayan TKP"ye de dava açtı. Bu davalar açıldıktan bir yıl sonra 2003 yılında yapılan değişiklikle ihtara uymayan partiye kapatma değil, Hazine yardımının kesilmesi cezası verileceği hükme bağlandı. Anayasa Mahkemesi 2008 yılı başında bu davaların ilk incelemesini yaparak “ihtara uymayan partilere Hazine yardımının kesilmesi cezası” verileceğini düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu"nun 104/2. maddesinin Anayasa"ya aykırılığını inceleme kararı aldı. Bu başvuru ile ilgili Anayasa Mahkemesi raportörünün hazırladığı rapor tamamlandı. Edinilen bilgiye göre raporda, siyasi partilere Hazine yardımının kesilmesi nedenlerinin Anayasa"da sayıldığı ve bunlar arasında ihtara uymamanın yer almadığı belirtildi. Raporda, Anayasa"da yer almayan bir yaptırımın yasayla düzenlenmesinin Anayasa"ya aykırı olduğu belirtilerek düzenlemenin iptal edilmesi istendi. Anayasa Mahkemesi gelecek Perşembe günü bu başvuruyu görüşecek. Yüksek Mahkeme"nin düzenlemeyi iptal etmesi halinde AKP ve TKP"ye açılmış davalar düşecek. raportörünün düzenlemenin iptali yönünde görüş bildirdiği başvuruda, rapor doğrultusunda karar çıkarsa “Komünist” ismine de yıllar sonra vize verilmesinin yolu açılacak.

Anayasa Mahkemesi"nin iptal kararı vermesi halinde SPY"de düzenlenen “ihtar kararının gereğini yerine getirmeyerek partiyi devlet yardımından yoksun bırakan sorumlular hakkında 3-6 ay arası hapis cezası verilir” hükmü de dayanaksız kalacak.

CHP"yi de ilgilendiriyor

Anayasa Mahkemesi önünde ihtarın gereğini yerine getirmedikleri için AKP ve TKP hakkında açılmış davaların yanı sıra AKP"ye tüzüğündeki bazı maddelerin değiştirilmesi, CHP"ye ise il ve ilçe kongrelerini zamanında yapması için ihtar verilmesi talebiyle yapılmış iki başvuru daha bulunuyor.