Başbakan Erdoğan: Terör örgütü gece yarısı, sahur vakti 7 askerimizi daha şehit etti. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.Milletime başsağlı diliyorum, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum.Terör dini, ırkı olmayan bir örgüt.

Somali'de son 60 yılın en kurak yılı yaşanmaktadır, kardeş Somali halkı hayatta kalma çabası vermektedir. Bugün Somali'nin yaşandığı sınav bütün insanlığın sınavıdır, mesel bugün Somali yarın bir başka ülkedir, öyleki insanların temel niteliği üzerinden konuşmalıyız. Şimdi bütün insanlara soruyorum büyük varlıkları paraları olan hangi inanca bağlılar? Türkiye'nin çocukları kuruş kuruş para biriktirip Somali'ye para gönderirken büyük plazaları, lüks araba koleksiyonları neyin nesidir? Biz bize düşen görevi yerine getirmek ihtiyacındayız. Türkiye, halkı için Somali'nin çok önemli yeri vardır Osmanlı'dan beri ortak kültürel bağlarımız vardır. Bugün dahi Somali'de kız çocuklara verilen isimlerden yaygın olanı İstanbul'dur, Somali'ye hiçbir zaman devlet çıkarı maksadında bakmadık bakmayacağız. Biz Somali'ye kardeşlik hukukumuz nazarı ile bakıyor insana insan olarak değer verdiğimizden bu hassasiyeti gösteriyoruz. Tarih boyunca Somali ve Afrika kaynaklarını sömürmeye çalışanların bir köşeye oturup duygularına bakmayı bekleyemeyiz, bizim yapmamız gereken ise sesimizi Somali için dahada yükseltmektir. Malesef geçmişte bu birliğin sağlanamaması konusunda bir özeleştiri yapıyoruz yapmak konumundayız. Bizin sahip olduğumuz miras, bizim temsil ettiğimiz dini inanç bunu gerektirir, Resulullah(S.A.V)'in takipçileri olarak soralım sahiden biz onlar gibimiyiz? Öyle olsaydık komşumuz açken tok yatmasaydık Somali halkı böyle olurmuydu? 

Açlıktan hayatını kaybeden çocuklar varken kim hangi zenginlikten bahsediyor? Bu sınav sadece Somali'nin değil insanlığın sınavıdır, burada devletler, zenginlerde, büyük bir insanlık sınavından geçiyor, dünyanın başından geçen olaylarda adaletsizliklerin sonucu olduğunu görmüyormusunuz? İçinde bulunduğumuz çağda bunlara maruz kalıyoruz, teknolojik bir çağ yaşadığımız halde doğu ile kuzey arasında neden bu kadar fark oluyor? Zaten diğerlerinin sömüreceleri birşey kalmadı özellikle  bu Ramazan ayında iş bize düşüyor, bu çerçevede İslam İşbirliği Teşkilatı olarakda Somali'ye yönelik yapıcı çabalarını arttırmaları gerekiyor. Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı yardım ortadadır, bu çerçevede gerek Başbakanlık, gerek Sağlık Bakanlığı bu yardımları kodine edip kendi yardımlarınıda sürdürüyorlar, öte yandan İHH, Deniz Feneri, Medyamız, bu yardımlarıda yürütüyor, şu anda yardımlar 200 Milyon Türk lirası yarım toplandı. Özellikle salgın hastalıklar konusunuda son derece önemsiyoruz. Bugün 20 Milyon tonluk tıbbi ilaç ile 10 ton sahra hastaneleri malzemeleri 14:30 itibari ile Somali'ye hareket etmiş durumda. Türkiye yardım malzemelerini doğrudan yardım faliyeti gerçekleştirerek az sayıda ülke arasında yer almıştır. Bugün Somali'de büyük bir yangın vardır amacımız bu yangını söndürmektir, yapısal hizmetleri oraya götürme peşinde olmayız. Bu inancımızı ve dayanışmamızı gerçekleştirmek üzerer Sağlık Bakanım, milletvekili arkadaşlarım, kadın kolları başkanım, ailecek Somali'ye yarın gece hareket etmeyi düşünüyoruz. Türkiye bu ziyareti ile sağır kulaklara bir ses vermek, ve batılı ülkelerede insanlık ölmesin dedirtmek istiyoruz.

Bizler Sayın Somali Cumhurbaşkanlarının verimlerini görmek istiyoruz böylece oraya yardım daha kolay gidecektir, değerli kardeşim Şeyh Şerif Ahmedi'yi gönülden kutluyorum. Geçici federal göreve geldiğinden beri kurulan hükümetide destekleyeceğimizi huzurunuzda arz etmek istiyorum. Anayasanın hazırlanması seçim çalışmalarının başlatılması ülkedeki radikal terörizmi mağdur bırakması bu konular  büyük bir mesele olark önümüzde duruyor. Somali'nin barış ve istikrara biran önce ulaşması ülkesini birlikte yürütmesi gerekmektedir. Biz Türkiye olark Somali'nin kendi iç meslelerini halletmesinde gereken desteğimizi vereceğimizi söylemek istiyorum. Bugün İslam Teşkilatı Başkanlarınında İstanbul'a gelmeleri büyük bir adımdır 2. büyük Somali konferansını 2012 konferansını bu buluşmamızla temel attığımızı söylemek istiyorum, 57 üyeli BM'den sonra 2. büyük gurup olarak büyük katılar sağlamamız çok açık ortadadır. Okullar, hastaneler, alt yapı, su kuyuları açılması noktasında buluşmamız büyük bir önem arz ediyor. Yardımların bu şekilde yapılması halinde Somali'nin finansmanlar yoktasında ve diğer projeleride finanse etmek gerekecektir, ben sizlerin Somali için duyarlılığınıza teşekkür etmek istiyor, bugün İstanbul'a gelerek sesimizi dünyaya duyurma noktasında büyük önem arz ettiğini belirtmek istiyorum, Somali'ye bir mumda biz yakalım, insanlığı yüzünü Somali'ye dönmesini istiyorum hepinizi Allah'a emanet ediyorum' diyerek İslam Birliği Teşkilatı konuşmasını sonlandırdı.

TGRT/IHLASSONDAKIKA