Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Akdeniz’de başlayan sondaj krizini görüşmek üzere dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı. Erdoğan’ın görüşmede Rumları eleştirdiği ve adanın denizlerindeki doğalgaz kaynaklarının ancak kapsamlı bir çözüme varıldıktan sonra araştırılması ve işletilmesinin daha doğru olacağına işaret ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın, tek taraflı girişimlerin müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğini vurguladığı bildirildi.

Akdeniz’de Rumların başlattığı kriz ve arkasından Türkiye’nin KKTC ile kıta sahanlığına yönelik yaptığı anlaşmanın ardından Erdoğan ve Papandreu dün ilk kez görüştü. ABD’de yapılan BM toplantısında biraraya gelip konuyu değerlendirmeyi planlayan iki lider, Papandreu’nun New York’a gitmemesi üzerine dün telefon görüşmesi yaptı.

Erdoğan’dan eleştirdi

Papandreu’nun araması sonucu gerçekleşen görüşmede öncelikli konu Akdeniz’de yaşanan sondaj krizi oldu. Erdoğan’ın görüşmede Güney Kıbrıs yönetiminin yanlış adım attığına yönelik mesajlar verdiği öğrenildi. KKTC’nin hep çözüme yönelik adımlar atarken Güney Kıbrıs’ın işi zorlaştırmaya yönelik çalışmalar yaptığını belirten Erdoğan, bu yanlışlardan dönülmesini istedi.

Erdoğan’ın doğal kaynakların kapsamlı çözümden sonra işletilmesine yönelik mesajlar da verdiği öğrenildi.

Kıbrıs Rum Kesiminin bölgede tek taraflı sondaj faaliyetlerine başlamasını eleştiren Erdoğan’ın Güney Kıbrıs’ın bu tutumu üzerine Kıbrıs Türk Kesiminin de petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri konusunda Türkiye ile anlaştığına dikkati çekti. Erdoğan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun sorunun barışçıl bir şekilde aşılması amacıyla BM Genel Sekretri Ban Ki-Moon’a sunduğu teklif hakkında Papandreu’ya bilgi verdi.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Papandreu ile yaptığı görüşmede adanın denizlerindeki doğalgaz kaynaklarının ancak kapsamlı bir çözüme varıldıktan sonra araştırılması ve işletilmesinin daha doğru olacağına işaret etti ve tek taraflı girişimlerin müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

Soğukkanlılık çağrısı

Papandreu’nun ise bu konuda itidalli yaklaşarak soğukkanlı olunmasını istediği ve bölgede sorun yaşatabilecek tek yanlı hareketlerden kaçınılması gerektiğini söylediğini belirtildi.

Papandreu ayrıca konuya ilişkin olarak Yunanistan ve Rum Kesimi’nin tutumu konusunda Başbakan Erdoğan’a bilgi verdi.

Rum Yönetimi’nin Akdeniz’de İsrail ile birlikte doğalgaz ve petrol sondaj çalışmalarına başlamasının ardından Türkiye ile KKTC arasında kıta sahanlığı anlaşması imzalanmış ve Akdeniz’de çalışmalar yapması için Piri Reis gemisi gönderilmişti.

Üst düzey konsey toplanacak

Görüşmede ayrıca Kıbrıs sorunu ve Yunanistan ile Türkiye arasında yapılması planlanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının hazırlıkları da ele alındı. Toplantının önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

İki ülke arasında üst düzey konseyin Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanmış ancak Türkiye’deki seçimler nedeniyle ertelenmişti. Bu toplantının ekim ayı sonunda veya kasım ayında yapılabileceği öğrenildi.

İki liderin görüşmesinde ayrıca iki ülke arasındaki ihracat, turizm ve sağlıkla ilgili konuların da ele alındığını bildirdi.
milliyet