Dünya liderlerinin röportajlarına yer veren etkili Fransız siyaset dergisi Politique Internationale’e bir söyleşi veren Juncker, Yunanistan’daki krizi değerlendirirken ‘Osmanlı’dan kalma yapısal sorunlara’ değindi.

Bütçe kesintilerini savunan Juncker, Yunanistan’da büyüme politikalarını hayata geçirmenin zorluğundan bahsederken şu ifadeleri kullandı:

“Yunan ekonomisinin rekabet anlamında çok vakit kaybettiğini ve altyapısının Fransa ve Almanya’ya göre az geliştiğini bilmek lazım. Yunanistan’daki durumu bütünlük içerisinde değerlendirmek gerek. Yunanistan büyük bir ulus ama çok zayıf bir millet. Yunan dostlarımızı gücendirmek istemem ama ortada bir gerçek var.

‘Osmanlı işgalinin’ uzak bir mirası olarak vergi idaresi işlemiyor, kadastro ve ticaret kayıtları doğru düzgün tutulmuyor. Bu vazgeçilemez araçların eksikliğini çeken bir ülkede özelleştirme nasıl yapılabilir? Bu düzeni tuturtmak yıllar alır. Portekiz ve İspanya için çok daha az endişeleniyorum. Bu iki ülke de zorda fakat orada reformları gerçekleştirmek için ortak bir siyasi rıza var ve idari açıdan devlet çok daha güçlü.”