Atina ve Selanik"te çalışanları sokaklara döken grevlerde, eylemcilerin Atina şehir merkezindeki Sintagma Meydanı"nı “Tahrir Meydanı"na dönüştürelim” çağrısı üzerine olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Ülkenin dört bir yanından binlerce polis takviye güç olarak Atina"ya kaydırıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin"de temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise, ülkenin 400 milyar Euro"yu aşan borçlarının yeniden yapılandırılması için görüşmelerinde somut bir sonuç elde edemedi.

Çözüm marta kaldı

Papandreu"nun hem faiz oranlarının düşürülmesi hem de 400 milyar Euro"luk tüm borcun yeni bir kredi anlaşması ile ödenmesi taleplerini geri çevirdiği belirtildi. Yunanistan"ın durumunu ayrı ele almak yerine halen büyük görüş ayrılıklarının bulunduğu Avrupa Birliği"ndeki (AB) yeni "Rekabet Paktı"na dahil etmek niyetini ortaya koyan Merkel"in topu 24-25 Mart"taki AB zirvesine atması Atina"daki endişeyi artırdı.

Berlin"de de protesto

Papandreu, “AB zirvesinde toplu bir çözüm bulunmalı. Aksi takdirde bu ne Avrupa ne de Yunanistan için iyi olur” dedi. Papandreu"yu Almanya ziyaretinde Merkel"in “nein”lerinden (hayır) başka kötü bir sürpriz daha bekliyordu. Almanya"da öğrenim gören çoğu kız 30 Yunanlı öğrenci Yunan Başbakanı"nın Berlin"deki Humboldt Üniversitesi"nde konuşma yaptığı salonu bastı. Pasok partisi halkı soymak için burada” sloanı atan öğrenciler Papandreu"dan Yunanistan"ı terk etmesini istedi. Papandreu “Aranızdan bir temsilci seçin konuşsun” demesi üzerine tansiyon daha da yükseldi. Alman polisi Yunanlı öğrencileri salondan uzaklaştırdı.

Hayat felç oldu

Mİlyonlarca çalışanı kapsayan Memur GSEE ve İşçi GSEE sendikalarının grev çağrısına katılım büyük oldu. Grev nedeniyle tüm devlet daireleri, belediyeler, KİT"ler, bankalar, okullar ve mahkemeler kapalı kaldı. Hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı. Toplu taşıma araçları 8, havaalanlarındaki kontrol kuleleri çalışanları da 4 saat iş paydosu yaptı. Çok sayıda iç ve dış sefer iptal edildi. Gemiler limanlarda bağlı kaldı. Ekonomik krizden özellikle etkilenen medya da bir kez daha sustu. Dün radyo ve televizyonlarda haber bültenleri yayınlanmadı. Bugün ise Yunanistan"da gazeteler çıkmayacak.

hürriyet