Aydın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği, asayiş olaylarının azaltılması ve toplum bilincinin oluşması için hazırladığı “Kim O” projesinin ardından örnek bir çalışmaya daha imza attı. Yaz aylarında yerleşim yerlerinin boşalmasıyla birlikte artan asayiş olaylarının önlenmesi ve kentleşmeyle birlikte yok olmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için “Komşu Kollama” projesi altına yeni bir çalışma başlattı.
Aydın Emniyet Müdürlüğü ve vatandaş işbirliğiyle Aydın kent merkezinden başlamak üzere uygulamaya konan bu yeni proje ile bireyler, komşular ve siteler arasındaki dayanışma ve işbirliği geliştirilerek etkin bir güvenlik sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Bireylerin etrafında olup biten olaylara kayıtsız kalmasını önlemeyi amaçlayan proje, apartman ve sitelerde daha güçlü bir komşuluk ilişkisi sağlanmasını ön görüyor. Çalışmalarını kısa sürede tüm Aydın geneline yaymayı hedefleyen Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, böylelikle tüm önlenebilir suçlara karşı toplumun bir araya gelip ortak hareket etmesini sağlayarak, huzurlu bir kent oluşturmayı amaç ediniyor.

“GÜNAYDIN KOMŞU, GÜNAYDIN AYDIN”
“Günaydın Komşu, Günaydın Aydın” sloganıyla proje çalışmalarına başlayan Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, kent merkezindeki büyük reklam panolarında yer alan bildiriler, birebir esnaf ve ev ziyaretleri ile işlek merkezlere asılan afişlerle halkı “Komşu Kollama” projesi hakkında bilgilendirmeye başladı.
Halkın yoğun olarak bulunduğu halk pazarı, çarşı ve alış veriş merkezlerinde de broşür ve el ilanı dağıtan polis ekipleri, birebir gerçekleşen görüşmelerde ise vatandaşlara projenin amaçları ve hedefleri hakkında bilgiler veriyor.
Birebir gerçekleşen görüşmelerde vatandaşlara projenin detaylarını anlatan Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlileri, “Komşu Kolama Sistemi insanın doğasında var olan ancak kentleşmeyle birlikte kaybolmaya başlayan komşuluk ilişkilerinin sistematik bir hale getirilmesi, vatandaşların kendilerini ve mülklerini koruma, suç korkusunu azaltma, suçları önleme ve ortaya çıkarma konusunda polisle işbirliği yaparak güvenilir bir çevre oluşmasına katkı sağlama ve polis ile toplum arasındaki bağlantıları geliştirme amacıyla uygulanan bir programdır. Bu projenin amacı güvenlik tedbirlerini artırarak suçu önlemek, suç önleme bilincini oluşturarak çevreye ve olaylara kayıtsız kalmayan duyarlı bir toplum ortaya çıkarmaktır. Bu sayede etkin, doğru ve hızlı bir iletişim ve bilgi akışı sağlayarak şüpheli şahıs ve durumların anında polise bildirilmesiyle suçun işlenmesini önlemek veya suç işlenmişse faallerin en kısa sürede yakalanmasını sağlamaktır” şeklinde bilgiler veriyor.
Aydın Emniyet Müdürlüğü"ne başlatmış olduğu proje için teşekkür eden ve projeye destek vereceklerini açıklayan çarşı esnaflarından Mehmet Çolak, Aydın"ın sıcak bir il olması nedeniyle insanların büyük bir bölümünün yazlıklara gittiğine işaret etti. Kent merkezinde kalan komşu ve esnafların evlerinde olmayan kişilerin ev ve mallarının korunması konusunda gayret göstermesi gerektiğini savunan Çolak, “Birbirimize faydalı olabilecek şeyleri gerçekleştirdiğimiz sürece daha huzurlu oluruz. Hem Emniyet Müdürlüğümüz hem de bizler bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışmalıyız. Polisimizle birlikte hareket etmekten ötürü bizlerde çok memnun oluyoruz. Böyle sıcak bir çalışma bizler içinde çok sevindirici. Tatile gittiğimiz zaman gözümüz arkada kalmayacak en azından” dedi.
İslamiyet inancının da komşuların birbiriyle iyi geçinmesini benimsediğinin altını çizen Çolak, “İnancımız gereği de komşularımızla olan ilişkilerimizi ön planda tutmamız gerekir. Toplum içinde yaşadığımız için hep beraber aynı şeyleri düşünmek zorundayız. İyi geçinmek bu işin şiyarından. Evimizde de iş yerimizde de birbirimizi sürekli koruyup, kollamalıyız” diye konuştu.
Yapılan yeniliklerin her zaman için iyi olduğunu ve bu çalışmaların iyi sonuçlar ortaya çıkardığını ifade eden Nihat Altın isimli esnaf da, devlet tarafından yeni projeler hazırlanmasının önemine işaret ederek, “Düşünülen konu çok doğru bir konu. Bizde bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. "Ev alma, komşu al" diye bir ata sözümüzde var. Yani komşularla geçinmek çok önemli. Onların yokluğunda onların yokluğunu hissettirmemek en doğru şey. Komşularımızla ilgili konularda özellikle tanımadığımız kişilere bilgi vermememiz çok önemli. Çünkü günümüzün şartları kötü. Herkes birilerinden bir şeyler edinmek bir şeyler kazanmak istiyor. Bilmediğimiz kişilere komşularımız hakkında bilgi vermemek en güzeli” şeklinde konuştu. iha