Yunanistan bugün tarihinin en kritik günlerinden birini yaşayacak. Başkent Atina dün bir kez daha savaş alanına dönerken, parlamentoda 28 milyar euroluk ‘orta vadeli bütçe programı’ için bugün oylama yapılacak. En az 151 ‘Evet’ çıkmazsa AB ile IMF 110 milyar euroluk kredinin 12 milyar euroluk beşinci dilimini ödemeyecek ve 100-120 milyar euroluk yeni kredi için de görüşmeler dondurulacak. Bu durumda Yunanistan iflas edecek ve sonuçları kestirilemeyen bir kaosa sürüklenecek. AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşler Sorumlusu Olli Rehn, Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için herhangi bir B planlarının olmadığını açıkladı. 
Dün parlamentoda iktidar partisi PASOK ile muhalefet partileri arasında yoğun tartışmalar yaşandı. Başbakan Yorgo Papandreu, orta vadeli büçe programının oylanmasının, Yunanistan’ın ayakta kalabilmesi için yegâne fırsat olduğunu vurgulayarak “Oylamada evet demek tüm milletvekillerinin milli ve zaruri görevidir” dedi. 300 üyeli Yunan parlamentosunda 155 milletvekili bulunan PASOK’ta 5-6 milletvekilinin tavırlarının ne olacağı konusunda dün geç saatlere kadar şüpheler vardı. 

Darbe tehdidine tepki 
Bu arada, İspanyol ‘El Mundo’ gazetesindeki demecinde, orta vadeli bütçe programı oylanmazsa halkın bankalara hücum edeceğini ve ordunun da bankaları koruyabilmek için tankları devreye sokacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos, partisi PASOK’tan yoğun tepki gördü. Milletvekillerinin Yorgo Papandreu’ya “Pangalos’u derhal görevden al. Yoksa bütçe programına evet demeyiz” mesajı yolladıkları ileri sürüldü.

Çatışma 
48 saatlik grevin ilk gününde kendilerini ‘iktidar karşıtları’ olarak tanımlayan ve yüzlerini kukuletalarla gizleyen anarşistler Sintagma Meydanı’ndaki 10 bin kişilik kalabalığa sızdı. Anarşistler önce faşist örgütlerin taraftarları ile çatıştı. Polis göz yaşartıcı gaz ile çatışmaya müdahale etti. Anarşistler daha sonra polisle çatışmaya girdi, polise, molotofkokteyli ve kaldırım taşı fırlattı. Bazı dükkânlar da tahrip edildi. Gösterilerde 5’i polis olmak üzere 14 kişi yaralandı, 18 kişi gözaltına alındı.