İngiliz The Telegraph gazetesi bu tahminlere göre borç krizinin altından kalkamayacak duruma gelen Yunanistan'da halk bankalara akın ederek paralarını çekmeye başlayacak ve Yunanistan kaçınılmaz olarak euro'dan çıkmak zorunda kalacak.

Gazete, Yunan liderlerin siyasi tıkanıklığı aşmak için yeniden genel seçime gitmek gerektiğini kabul ettiğini ve IMF Başkanı Christine Lagarde'ın da aynı gün Avrupa Birliği'ne gönderdiği mesajda ''Yunanistan'ın euro'yu terketmesi ihtimaline hazırlıklı olun'' dediğini aktardı.

Yunanistan'da hükümet kurma pazarlıkları çerçevesinde dün yapılan zirvenin de başarısızlıkla sonçlanması ardından, PASOK lideri Evangelos Venizelos, ülkenin yeniden seçim sürecine girdiğini açıklamıştı.

''Euro bölgesi çalkanıyor'' diye yazan Guardian gazatesi ise, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın yeni genel seçim tarihini ya 10 ya da 17 Haziran olarak bugün duyurmasının beklendiğini aktardı.

Yunanistan'daki seçim düzenlemeleri, hükümet kurulamaması halinde seçimlerin bir ay içinde yinelenmesini öngörüyor ve son anketler Syriza olarak anılan aşırı uçtaki sol ittifakın tekrar yapılacak bir seçimde en büyük oy oranına ulaşacağını gösteriyor.

Kamu harcamalarında daha fazla kesinti yapılmasına karşı çıkan bu blok, AB ve IMF tarafından Yunanistan'a sunulan kurtarma paketinin koşullarını reddederek, kredi anlaşmasını yeniden pazarlığa açmayı talep ediyor.

Ancak en başta Almanya buna hiç razı görünmezken, kemer sıkma koşullarını bertaraf eden bir Yunanistan'ın euro'yu terketmesi gerekeceği giderek daha sık dile getirilir oldu. Hatta Times gazetesinin tırnak içindeki manşetine bakacak olursak, ''Euro bölgesi Yunanistan'sız bir hayata hazır''.

Bu sözler, Hollanda hükümetinin Avrupa Birliği'nden sorumlu bakanı Ben Knapen'a ait ve Times, Hollandalı yetkilinin Yunan halkına ''kemer sıkma politikalarını gevşetecek durumda değiliz'' mesajını ilettiğini yazdı.

bbc