Türkiye"de 2007 yılında görülen kuraklıktan en fazla etkilen iller arasında yer alan Aydın"da, mağdur olan çiftçilere daha önceden belirlenen maddi yardım ödemeleri yapıldı. Sulanamayan arazilerde meydana gelen kuraklık zararlarıyla ilgili olarak, Aydın"ın beş ilçesinde toplam 515 çiftçiye 1milyon 661 bin 811 YTL nakdi yardım ödemesi gerçekleşti. Sunulan yardım imkanından faydalanmak için başvuruda bulunan çiftçiler; ödemelerin yapıldığının duyulmasının ardından yardımların adil bir şekilde dağıtılmadığını iddia ederek, listeleri hazırlayan kurumlara itirazda bulundu. Bugüne kadar başta ilçe tarım müdürlükleri ve kaymakamlıklar olmak üzere ilgili kurumlara çok sayıda itiraz dilekçesinin ulaştığı öğrenildi.
Geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen kuraklık yardımı ödemeleri hakkında bilgiler veren İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, 2007 yılında görülen kuraklık nedeniyle özellikle sulanmayan zirai alanlarda büyük çapla zarar meydana geldiğini söyledi. 2090 sayılı kanun kapsamında oluşturulan İl Hasar Tespit Komisyonu kararı gereği il genelinde hasar tespitlerinin yapıldığını açıklayan Öztürk, “Komisyonda Tarım İl Müdürlüğü, Defterdarlık, Ziraat Bankası, ziraat odaları ve ilgili köy muhtarları bulunuyor. İlimizde incir, kestane, zeytin, elma, üzüm, armut, pamuk ve mısır ekim alanlarının yoğunluğuna göre köylerde inceleme yapıldı ve üreticiler bilgilendirildi. Köy bazında ürün zararları belirlenerek, köy muhtarlarının da imzasıyla tutanaklar tutuldu. Çiftçi bazında tespit yapmak ve müracaatları kabul etmek için üreticilere 17 Eylül-11 Kasım 2007 arasında üreticilere süre tanındı. Her köye ayrı ayrı çalışma günleri belirlenerek, itiraz edilebilmesi içinde zaman dilimi belirlendi. Çalışma günleri ve itiraz süreleri muhtarların bilgisiyle askı yoluyla ilan edildi. Müracaat eden çiftçinin ürünleri üzerinden oluşan zarar toplamının yüzde 40 ve üzerinde olan çiftçiler değerlendirmeye alındı. yıllık geliri 21 bin YTl"nin altında olanlar ve kredi kurumlarından kredi alma imkanı bulunmayanlar ikinci bir değerlendirmeye alındı. Kanun gereği zarar oranlarının yüzde 70 oranında olan kanuni oran üzerinden ödeme miktarları belirlendi. Bütün çalışmalar bittikten sonra hazırlanan listeler 24 Aralık 2007 – 7 Ocak 2008 tarihleri arasında 10 gün süreyle köylerde ilan edildi. Bu sürede içinde itirazlar beklendi ancak her hangi bir itiraz olmadı” dedi.
İlçe Hasar Tespit Komisyonu kararları ile hazırlanan listelerin İl Hasar tespit Komisyonu ve daha sonra da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"na sunulduğuna değinen Öztürk, “İlimizde 2007 yılında görülen kuraklıktan dolayı 180 ayrı yerleşim yerinden 4 bin 22 çiftçi müracaat etmiştir. 2090 sayılı kanun ve ilgili genelge kapsamında yapılan incelemeler neticesinde Aydın merkezden 161, Yenipazar"dan 9, Nazilli"den 209, Söke"den 134 ve Karpuzlu"dan da 1 olmak üzere toplam 515 çiftimize kuraklık zararlarından dolayı toplam 1 milyon 661 bin 811 YTL 68 YKr nakdi yardım ödemesi yapılmıştır” diye konuştu.
KURAKLIK YARDIMI GERÇEK MAĞDURLARA VERİLMEDİ
2007 yılında yaşanan kuraklıkla ilgili olarak yapılan nakdi yardımların gerçek mağdurlara ulaşamadığını iddia eden çiftçiler, ortaya çıkan tablo karşısında hasar tespit komisyonu üyelerini suçladı. Yapılması planlanan yardımlarla ilgili olarak kendilerine yeteri kadar bilgi verilmediğini ileri süren çiftçiler, “Birkaç kez köyümüze kadar gelinip çalışmalar yapıldı. Daha sonra bizlerden isimler alındı. Her bir köyde en az 20-30 kişinin isminin bulunduğu mağdurların ismi tespit edildi. Daha sonra gelinip arazilerde inceleme yapılacağı söylendi. Ama hiç gelen giden olmadı. Geçtiğimiz aylarda nakdi yardımı alacaklarının belirlendiğini öğrendik ve listeyi görmek için ilçe tarım müdürlüğüne gittik. Liste sadece köy muhtarımızın ismi vardı. Muhtarımızın hem maddi durumu çok iyi hem de kuraklıktan zarar gören kişiler arasında olan ve listeye ismi yazılan kişilerde arasında ondan daha fazla ihtiyacı olan kişiler bulunuyor. Diğer köylerde de buna benzer tabloların olduğunu ve yardımların ihtiyaç sahipleri yerine maddi durumu iyi olan kişilere gittiğini duyduk. Ayrıca komisyonlarda yer alan muhtarların yardım alması ve tarım teşkilatlarındaki ilgili kişilerin arazileri görmeden masa başında isimleri tespit etmiş olması bizi çok rahatsız etti. Yardımlar bir kişiye büyük rakamlarla yapılacağına daha çok kişiye yapılsa daha iyi olurdu. Biz devlet büyüklerimizden ortaya çıkan ve bizleri son derece üzen bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz” dediler.
Yapılan kuraklık yardımı ödemleri ile ilgili olarak çiftçilerin ortaya attığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunan yetkililer ise, çiftçilerin konuya gerektiği kadar önem vermediğini ileri sürdü. İl genelinde konuyla ilgili yoğun çalışmaların yapıldığının altını çizen yetkililer, “Biz köylere kadar gidip bilgilendirdik. Ama müracaatlar az oldu. Bu kişiler arasında müracaatını doğru yapan ve istenilen belgeleri sunan kişiler yardım almaya hak kazandı. İtirazlarda olmayınca ödemeler yapıldı” diyerek kendilerini savundular.