'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı' İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmelere partilerin katılımı ve ilgisi oldukça büyük oldu. Tasarı görüşmesinin başında yine basın dışarı çıkarılmak istendi. Bu sebeple tartışma çıktı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, basının dışarı çıkarılmasına tepki gösterdi. Tasarının görüşülmesine başlanılamayacağını belirten Vural, "Milletin gözünü kapatamazsınız, milletten kaçıramazsınız. Terör örgütünün tehdidiyle bir komisyon çalıştırılamaz." dedi.

Bu sözlere HPD'li milletvekilleri sert tepki gösterdi. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Oktay Vural'a "Şov yapamazsınız." dedi. Tartışmalar bir süre daha devam etti. Ardından kameralar komisyon dışına çıkarıldı.

Tasarının amacı şöyle açıklanıyor: "Bu kanunun amacı, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir."


MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu havaleye itiraz vardır. Meclis Başkanlığı'nın bu itirazı değerlendirip yeniden bir havalesi olmadan bu düzenleme görüşülemez. Havalesi askıda olan bir düzenleme, iç tüzüğe göre görüşülemez. Havaleye itiraz ediyorum. Konusu suç teşkil eden bir tasarı görüşülemez, ayrıca tasarının yeri İçişleri Komisyonu değil, bunun görüşülme yeri Anayasa Komisyonu'dur. " sözleriyle, tasarının bugün görüşülmeye başlanamayacağını dile getirdi. Ayrıca kameraların, salondan çıkarılmasına tepki gösterdi.

Başkan ile karşılıklı atışmaya başlayan Vural'ın sözlerine, MHP'li Özcan Yeniçeri de 'terör örgütünün dayattığı bir paketi görüşemezsiniz' diyerek destek verince, HDP sıralarında yer alan Hasip Kaplan, İdris Baluken ve Pervin Buldan ile birkaç boyunca karşılıklı söz atışması yaşandı.

Komisyonda milletvekili danışmanlarının da dışarı çıkarılması kararına tepki gösterilince, Başkan danışmanların görüşmeleri izlemesine izin verdi.

İçişleri Komisyonu'nda MHP'nin itirazı üzerine şu açıklamalar yapıldı.

Ahmet Aydın - AKP Grup Başkanvekili:

"Konusu suç teşkil eden bir tasarı değildir."

Hasip Kaplan-HDP Şırnak Milletvekili

"Elbette tasarıya eleştiriler, eklemeler olabilir. Ama külliyen yok saymak doğru değildir. Tali komisyon Anayasa ve Adalet, esas komisyon İçişleri Komisyonu, İç Tüzüğe göre 48 saat de geçmiş, sıkıntılı bir durum olmadığını ben düşünüyorum. "

Özcan Yeniçeri - MHP Ankara Milletvekili:

"Bir itiraz vardır. Bu itiraz, neticelenmemiştir. Bize birşey söylemediler demek, başvurunun reddildiği anlamına gelmez. Ya da biz Türkiye"ye cenneti getireceğiz gibi yanlış bir algı ile tasarının görüşmelerine başlamak yanlıştır. Mondros mütarekesini imzalayanlar da 'barışı getiriyoruz' demişti. Cehenneme giden yollar, iyi niyet taşları ile döşelidir. Tasarı bu ülkeye barış mı getirecek, terör örgütünün dayatmasını mı artıracak belli değil. Üslubu berbat, hedef olarak kabul edilemez bir tasarıdır. Çoğunluk ile çıkarırsınız ama bedeli de bu büyük millet tarafından ödenir."

Oktay Vural - MHP Grup Başkanvekili :

"Böyle acele ile hareket etmeye gerek yok. Ben de konuyu takip ediyorum, şu anda Meclis Başkanı görüşünü bildirdi. 10 dakika ara verip, bekleseydiniz, bu tartışma yaşanmazdı. Ben hukuktan kaynaklanan hakkımı kullanıyorum. Kimse, başkasının hakkını yok sayamaz. Başkan bana hitaben şöyle yazmış; 'İtirazınız, Başkanlığımızca incelenmiştir... İsteminizle ilgili Başkanlığımızca yapılacak bir eylem yoktur' diye yazmış. Bizim itirazımızı reddetmişler.