Güvenlik görevlilerinin 10 yıl önce Burdur Cezaevi"ne yaptığı operasyonda, duvarı yıkan kepçenin darbesiyle kolu kopan Saçılık"a tazminat ödenmiyor.

Burdur Cezaevi"ne 2000"de bazı mahkûmların duruşmalara gitmek istememesi gerekçesiyle yapılan operasyonda, duvarı yıkan kepçenin darbesiyle kolu kapan Veli Saçılık davasında skandallar bitmiyor.

Saçılık"ın kopan kolu bir köpeğin ağzında bulunmuş ve bu nedenle dikilememişti. Burdur İdare Mahkemesi, cezaevine girmesine yol açan davadan beraat eden ve cezaevi operasyonuyla ilgili olarak açılan davanın da zamanaşımına girmesine rağmen Saçılık"a tazminat ödenemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, yargılama gideri olan 233 liranın da Saçılık"tan alınmasını kararlaştırdı.

Gazete sattığı ve bildiri dağıttığı için “örgüte yardım ve yataklık” suçundan tutuklanan Saçılık, cezaevindeki uygulamaları protesto ederek duruşmalara çıkmayan mahkûmlar bahane edilerek, 2000"de Burdur Cezaevi"ne düzenlenen operasyonda kolunu kaybetti.

Cezaevi duvarını yıkan kepçenin darbesiyle kolu kopan Saçılık, hastaneye kaldırıldı ama kolu bulunamadı. Daha sonra kol, köpeğin ağzında bulunarak getirildi ancak özelliği kaybedilmiş olduğundan yerine dikilemedi. Saçılık, yaşamını tek kolla sürdürmek zorunda kaldı.

Beraat etti ama ne fayda

Mahkeme, Saçılık"ın tutuklanmasına neden olan gazete satmak ve bildiri dağıtmaktan ibaret eylemlerini demokratik hak olarak nitelendirdi ve beraatine karar verdi. Beraat etmesinin ardından kolunun kopması nedeniyle tazminat davası açan Saçılık, bir yandan da kamuya giriş sınavlarına girdi ve kazandı.

Saçılık, İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaya başladı. Açtığı tazminat davasında da Saçılık"a Adalet ve İçişleri bakanlıklarının 150 bin TL tazminat ödemesine karar verildi. Ancak, Saçılık hakkındaki bu karar Danıştay"dan döndü.

Bir de borçlu çıktı

Danıştay, tazminatın, Saçılık hakkındaki ceza davası sonuçlandıktan sonra karara bağlanmasına hükmetti. Bu sırada, Saçılık hakkındaki, “isyan çıkarmak” suçlamasıyla açılan dava zamanaşımına girdi. Buna rağmen, Danıştay"ın bozduğu kararı yeniden inceleyen Isparta İdare Mahkemesi, dava karara bağlanmış ve suçlu bulunmuş gibi işlem yaparak, olayda kusuru bulunduğu gerekçesiyle Saçılık"a tazminat ödenemeyeceğine hükmetti.

Maddi hatalarla dolu kararda, Saçılık"ın “yardım yataklık” suçundan cezaevinde bulunmasına rağmen “örgüt üyesi” olduğu belirtildi. Saçılık, duruşmalara gitmeyen mahkumlar arasında bulunmamasına rağmen, olayları çıkaran kişiler arasında olduğu ifade edildi.

Maddi hiçbir delil olmamasına rağmen kolun kopmasının Saçılık"ın suçu olduğu yönündeki, operasyonu yapan Adalet ve İçişleri bakanlıkları savunmaları dikkate alındı.

Saçılık, kopan kolunun üzerine bir de borçlu çıkarıldı. Tazminat istemi reddedilen Saçılık"tan, 233 liralık mahkeme masraflarının alınmasına karar verildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/MİLLİYET