Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, "Asistan olsam ben de isyan ederim.
 
Bu ülkede asistanların köle gibi çalıştırılmalarına izin vermeyeceğiz." sözlerinin ardından hazırlanan düzenlemeyle, günaşırı, blok ve fazla sayıda nöbet tarihe karıştı. Asistanın çalıştırılıp, uzman ya da hocalara puan yazılması uygulaması da kaldırıldı. Artık asistanlar çalışmaları karşılığında döner sermayeden pay alacak. Genelgedeki bir yeni iyileştirme ise eğitim çalışmalarıyla ilgili. Bundan böyle, yabancı dil öğrenmek isteyen asistanın kurs masrafını çalıştığı hastane karşılayacak.
 
Sağlık Bakanlığı dün de asistanların çalışma şartlarını iyileştiren Bakan Akdağ imzalı genelge yayımladı. Asistanların sağlık hizmetinin vazgeçilmez unsuru olduğu aktarılan genelgede, "Ancak zaman zaman asistanlara blok olarak, günaşırı ya da fazla sayıda nöbet tutturulduğu görülmektedir. Bu kabil uygulamalar hasta ve çalışan güvenliği açısından kabul edilemez." denildi.
 
Genelgeyle artık asistanlara blok şeklinde veya günaşırı nöbet tutturulmayacak. Nöbet programları, hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlenecek. Tutulan nöbet karşılığında izin kullandırılamayan hallerde ise nöbet ücretleri en geç müteakip ayın 15'ine kadar ödenecek. Eğitim ve araştırma hastanelerinin döner sermaye bütçelerine, asistanlarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere eğitim ve araştırma-geliştirme giderlerinin karşılanması için yeteri kadar ödenek konulacak. Personelin eğitimine ve mesleki gelişimine katkı sağlayacak her türlü eğitim araç-gereçleri döner sermaye kaynaklarından temin edilecek ve personelin mesleki eğitim ve bilimsel etkinliklere katılımları sağlanacak. Ayrıca asistanlara elektronik ortamda veya basılı bilimsel yayın, kitap ve kongre desteği en üst seviyeye çıkacak.
 
Asistan doktorların çalıştırılıp başkasına puan yazılması dönemi sona erdi
 
Genelgede dikkat çeken bir diğer uygulama ise asistanların hasta bakmalarıyla ilgili. Bakanlık, uzmanlık bilgi ve becerisi gerektirmeyen ve asistanların yaptıkları iş ve işlemlerin başka kişiler adına kayıtlara geçirilmesinin haksızlık ve adaletsizliğe yol açtığını vurguladı. Genelgeyle, "Uzmanlık bilgi ve becerisi gerektirmeyen ve asistanların bağımsız olarak yaptıkları iş ve işlemler, ilgili uzman veya eğitim personeli adına kaydedilmeyecek ve bu iş ve işlemlerin puanları klinik hizmet puan ortalaması ve hastane hizmet ortalaması hesabına dâhil edilecektir." talimatı verildi.