Popülerliği ülke sınırlarını aşan kolbastı çılgınlığı, bilimsel tartışmaların da konusu oldu.

İstanbul"da düzenlenen konferansta Giresun ile Trabzon arasındaki "Kolbastı benim" tartışması, bu ilgi çekici dans ve müziğin kökeni, "Kolbastı mı Hoptek mi" gibi merak edilen konulara değinildi.

TRABZON Eğitim Kültür Derneği"nin düzenlediği Dünden Bugüne Kolbastı panelinde son dönemde popüler olan kolbastı oyununu İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı akademisyenleri tartıştı.

İTÜ Müzikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Şenel, kolbastı türkülerinin yasaklara karşı gelerek, suç işleyen ya da herhangi bir olayla bağlantılı olarak aranan, ihbar edilen kişi ya da grupların güvenlik kuvvetleriyle yaptıkları çatışmaları anlatan ezgiler olduğunu söyledi. Şenel, çoğunlukla ölüm ile sonuçlanmış çatışmaların meçhul halk sanatkarları tarafından ölünün ağzından anlatıldığı bu ezgilerin, tarih boyunca vicdanının yansıması olarak geniş kesimlere yayıldığını anlattı.

Bugünkü dans yanlış

Tarihçi-Yazar Ayhan Yüksel ise kolbastının popüler olmasıyla Giresun ve Trabzon arasında "Kolbastı bizimdir" kavgası çıktığını hatırlatarak, katılımcılara, değişik yörelerden kolbastı türkülerini dinletti. Yüksel, daha sonra şunları söyledi: "Buyurun ayırın bakalım. Giresun mu? Trabzon mu? Mümkün değil. Kolbastının tarihiyle ilgili bilgisi olmayanlar "Kolbastı bizimdir" kavgası yapıyor. Asıl kolbastı oyunuyla bugün oynandığı iddia edilen kolbastı aynı şey değildir. Kolbastı da yerlerde sürünmek, kanat çırpmak yoktur. Bugün oynanan tamamen yeni bir versiyondur. İstediğiniz gibi oynayın. Ama benim kolbastıma dokunmayın."

Asıl adı Hoptek

Karadeniz Teknik Üniversitesi"nin yöre folkloruna katkıda bulunmadığı şikáyetiyle başlayan Trabzonlu Türk Halk Müziği Sanatçısı İbrahim Can da oyuna "Kolbastı" denmesinin yanlış olduğunu savunarak, oyunun adının "Faroz kesmesi" ya da "Hoptek" olduğunu iddia etti.