YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, ülkeyi ziyaret eden turist sayısının artırılması için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere vize kolaylığı sağlanacağını açıklamasına rağmen Türkler’in vize çilesi sürüyor. Yakın ve ucuz oluşu nedeniyle tatil için Yunan adalarını tercih eden Egeliler, vize kontrolünde saatlerce gemilerde bekletiliyor. Gemiden en son indirilen ve mahkum gibi memur eşliğinde vize odalarına giren turistler, gördükleri muamele karşısında ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Taahhüt var, icraat yok

Vize kolaylığı yalanına aldanan Türk turistler ise yaşanan duruma çözüm bulunmasını istiyor. Ege’den Yunan adalarına yoğun talep olduğunu; bunun sebebinin vize kolaylığı olmadığını belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay “Vizede kolaylık ve taahhüt var; ama şu an yapılanlar dahi yıllardır istenen şeylerdi, daha yeni gerçekleşti” dedi. Yunanistan tarafından uygulanan sisteme de değinen Gençay, “Gemilerden en son Türkler indiriliyor, bir memur eşliğinde vize odasına alınıyor. Vize kuyruğunda halkımız bekletiliyor. Bu onur kırıcıdır” diye konuştu.

Daha öncede aynı türküyü dinledik

VİZE kolaylığı sağlanacağına yönelik haberlere artık inanmadıklarını da sözlerine ekleyen Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan ise “Böyle açıklamalara karnımız tok” diyerek bu tarz haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Ege Bölge’sine gelecek turist sayısında düşüş yaşanmasından endişe eden işletmecilere seslenen Tercan, “Merak etmeyin, hiç kimse bir yere kaçmaz. Hep söylem var; ama icraat yok. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı son derece katı davranıyorlar. Biz daha öncede aynı türküyü dinledik. Vizelerin kalkacağı yok” diye konuştu.

Ortak potansiyele yönelmeliyiz

İZMİR İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ise “Türkiye olarak nasıl turist gelmesini bekliyorsak, vatandaşlarımızın da yurtdışına gitmesi normal karşılanmalı” dedi. Ediz, Yunanistan ile Turizm ilişkilerine ortak potansiyeli büyütmek olarak bakılması gerektiğine dikkat çekerek, rekabet olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Vizede hâlâ bir kolaylık sağlanmadı

Vize alırken 2-3 gün önceden belge gönderildiğini kapıda adeta zulüm yaşandığını dile getiren Gençay, “Yeni sistemle insanlar, konsolosluklarda beklemekten kurtuldu. Yunanistan’a gidenler 70-80 lira civarında vize ücreti halen ödüyor. Samos, Sakız ve Rodos adalarının da aralarında bulunduğu adalara rağbet fazla. Vizede vaat edilen hiçbir taahhüt uygulanmadı” dedi. Ege Bölgesi’nden Yunan adalarına yoğun bir talep olduğunu; ancak bunun sebebinin vize kolaylığı olmadığını belirten Başkan Gençay sözlerini şöyle sürdürdü: “Vizede halen sağlanan bir kolaylık yok. Sadece vize süresi uzadı. Eskiden 3-5 gün veriliyordu, şimdi 3 aya çıktı. Acentelerce alınan vizelerde bu süre 6 aya kadar çıkıyor. Alınan vizeyle 3-4 kere daha Yunanistan’a gitmek mümkün. Bu sayede insanlar sadece konaklama parasına Yunanistan’a gidebiliyor. 100 Euro’dan az bir maliyetle 2 gün Yunan adalarında tatil mümkün. Türkiye’ye gelen turistler de var. Kimse endişelenmesin. Turist sayısında bir azalma yok.”

‘Yüzde 5’ten fazla kayıp olmaz’

“BU vize atağı Türkiye’deki yerli turisti komşuya kaçırır mı?’ sorusunu yönelttiğimiz Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOP) Başkanı İlhan Açıkgöz ise sağlanacak vize kolaylıkları sonrasında çok büyük bir akın yaşanmayacağını düşündüklerini kaydetti. Açıkgöz, şunları söyledi. “Yunanistan’a gitmek isteyen vatandaşlarımız Schengen vizesini rahatlıkla alabiliyordu. Bu yüzden yeni uygulamalar sonrasında yüzde 5’ten fazla kayıp yaşanmaz. Yerli turistin Yunanistan’a yoğun bir talep göstereceğini sanmıyorum.”