Türkiye’de zeytinyağının çok üretilmesine rağmen iç piyasada tüketiminin az olduğuna dikkat çeken Köksal, “Türkiye en çok zeytinyağı üreten ülkelerden biridir. Ancak zeytinyağı ülkemiz genelinde bilinen ve tüketilen bir yağ çeşidi değil. Özellikle İç ve Doğu Anadolu’da zeytinyağı çok az tüketiliyor. Zeytinyağı Anadolu’da yaşayan insanların damak tadına belki uymayabilir. Fakat onlara bir kere de olsa zeytinyağını tattırmak gerekir. Zeytinyağını sevdirmek ve tanıtmak konusunda ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların nedenleri bilimsel çevreler tarafından araştırılmalıdır” dedi.

Zeytinyağının iç pazarda tüketiminin arttırılmasıyla gerçek değerini bulacağını söyleyen Köksal, “Zeytinyağının yurt dışına satımı kısıtlı. Dünya piyasasında satılan zeytinyağları bizim ürettiğimizden daha kaliteli ve ucuz. Avrupa’da zeytinyağı üreticilerine ciddi desteklerde veriliyor. Bizim zeytinyağımızın rekabet gücünü arttırabilmek için kalitesini arttırırken fiyatı aşağı çekebilmeliyiz. Avrupa pazarında bunu yapabilmek şuan için mümkün değil. Bu nedenle Çin, Japonya ve Afganistan’da yeni pazar arayışları sürüyor” diye konuştu.

Aydın’ın Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı en çok olan kent olduğunun altını çizen Köksal, ancak zeytinyağında Aydınlı markaların bilinmediğini kaydetti. Bu anlamda zeytin üreticilerine ve zeytinyağı işletmelerine görevler düştüğünü belirten Köksal, “Kentimizde 25 milyona yakın zeytin ağacı varlığını bulundurmamıza rağmen zeytinyağı üretiminde birinci kent konumunda değiliz. Ülke genelinde olduğu gibi Aydın için de zeytinyağında pazarlama ve tanıtım sıkıntısı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png