Güney Afrika’nın Güvenlik Bakanı Siyabonga Cwele’nin karısının Türkiye ve Güney Amerika’dan ülkeye kadın kuryelerle kokain kaçırdığı ortaya çıktı. Cheryl Cwele, önceki gün sonuçlanan davada kuryelerden birinin aleyhinde tanıklık yapması üzerine 12 yıl hapse mahkum edildi.
Cwele’nin aleyhindeki dava, Güney Afrikalı bir kadının 2009 yılında Brezilya’da 300 bin dolar (463 bin TL) değerinde olan 10 kilo kokainle yaklanması ile başladı. 8 yıl hapse mahkum edilen Tessa Beetge adlı kadın ile Cwele’nin bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda Cwele ve Nijeryalı ortağı Frank Nabolisa’nın genç kadınları kurye olarak kullanarak Türkiye ve Güney Amerika’dan kokain kaçırdığı belirlendi. Cwele ise suçlamaları reddederek sadece kötü durumdaki iki kadına yardım ettiğini söyledi.
 Ancak güzellik uzmanı olan Charmaine Moss adlı bir kadın mahkemede Cwele’nin aleyhine tanıklık yapınca suçlamalar kesinleşti. Cwele’nin Johannesburg’dan Türkiye’ye uçak bileti ayarladığını söyleyen Moss, “Bana yurtdışında yüksek maaşla iş ayarlayan bir ajans bulduğunu söylemişti” dedi. Moss, Türkiye’ye uçmasından bir gün önce asıl işinin bir paket getirmek olduğunu öğrendiğini, soru sorunca da Nabolisa’nın kendisine tokat attığını böylece gitmekten vazgeçtiğini anlattı.Moss’un ifadesi, cep telefonu mesajları ve e-postalar Cwele’nin suçlu olduğunu kanıtladı. Muhalefet, bakana istifa çağrısında bulundu. MİLLİYET