Ergenekon davasının en çok konuşulan sanıklarından biri olan Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal"ın Ankara Doğuş Locası"nın 424 no"lu üyesi olduğuna dair bilgi BDDK raporuna da girdi.

Aynı raporda Haberal"ın Başkent Üniversitesi"ni devletten aldığı kredi ile kurduğu, krediyi de zamanı gelince ödemediği, kredinin ana para ve faiz ödemelerini de devletten aldığı yeni kredilerle karşıladığı belirtiliyor.

Ergenekon davasının en çok konuşulan sanıklarından biri olan Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın, Ankara Doğuş Locası'nın 424 no'lu üyesi olduğuna dair bilgi BDDK raporuna da girdi.

Ergenekon sanığı Mehmet Haberal ve kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi'nin kaynaklarıyla ilgili bir rapor hazırlayan BDDK, devletin Mehmet Haberal'a üniversitenin kuruluşu için yaklaşık 96.2 milyon dolarlık kredi ve arsa tahsis ettiğini, verilen kredinin taksitlerinin ödenmesi için yeni krediler açtığını belirledi. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların talebi üzerine Ergenekon'un finans kaynakları araştırması kapsamında Mehmet Haberal'ın Başkent Üniversitesi'ni inceleyen BDDK, ilginç sonuçlara ulaştı. Yaklaşık bir yıl süren incelemenin ardından BDDK murakıplarının hazırladığı 58 sayfalık rapora göre Başkent Üniversitesi, Hazine'nin Avrupa Yatırım Fonu'ndan bulduğu ve Türkiye Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan kredilerle kuruldu. Halk Bankası ile ilk kredi anlaşması 1995 yılında yapıldı. Anlaşma çerçevesinde üniversitenin kurucusu olan Haberal Vakfı'na ve Türkiye Organ Nakli Vakfı'na toplam 96.2 milyon dolarlık kredi tahsis edildi. 2002 yılına kadar krediyle ilgili hiçbir ana para ve faiz ödemesi yapılmadı. Kredinin ana para ve faiz ödemeleri de devlet tarafından bulunan yeni kredilerle karşılandı.

HAZİNENİN ZARARI

Raporda, Haberal'a kullandırılan kredilerle Hazine'nin milyonlarca dolarlık zarara uğratıldığı kaydedilirken, döviz kredilerinin de Türk Lirası olarak kullandırıldığı ve bu şekilde kur riskinin devlet tarafından üstlenildiği belirtildi.

Kredilerin mevduat faizlerinin yüzde 80'ler düzeyinde olduğu bir dönemde Haberal için yüzde 30 faizle kullandırıldığına dikkati çeken raporda, kredi geri ödemelerinin iki kez ertelendiği, 1998-2002 arasında ise hiçbir taksit ve faiz ödemesinin yapılmadığı kaydedildi.

DOĞUŞ LOCASININ 424 NOLU ÜYESİ

Hazine'nin kampüsler için arsa tahsis ettiği Başkent Üniversitesi'nin devletten aldığı krediler için öğrencilerden alınan harçları teminat gösterdiği de belirtilen raporda dikkati çeken bir diğer ayrıntı ise üniversitenin kurucusu Mehmet Haberal'ın loca üyeliği oldu. Raporda, 3. Ergenekon iddianamesine atıfta bulunularak, Haberal'ın mason locası üyesi olduğu kaydedildi. 3. Ergenekon iddianamesinde “Ergün POYRAZ isimli şahsın dijital verilerinde yapılan incelemelerin neticesinde; "cinayet" isimli 330 sayfadan oluşan word belgesi: Mehmet HABERAL başlığı altında özetle; şüphelinin Ankara Doğuş Locası 424 no'lu üyesi masonlarından olduğu, Ecevit'in rahatsızlığında yanlış tedavi uygulamakla suçlandığı, üniversite ile hastanenin yapımı için aldığı 60 milyon dolarlık krediyle Hazine'yi zarara uğrattığı” şeklindeki ifadeleri BDDK raporunda aynen yer aldı.

yeniakit