İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, körfezde yapılacak ışık oyunları ve aydınlatmalarda Kordon'u cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.

Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Salonu'nda Kordon ve Pasaport esnafıyla toplantı yaptı. Esnafın sorunlarını dinleyen Aziz Kocaoğlu, tente konusunda esnafın belediye tarafından onaylanan iki projeyi uygulamadığını, masraftan kaçtığını belirterek, ''Çakma tentelerle Kordon'u Alaşehir mi derler, ne derler ona benzettiniz, Pasaport da rezil oldu'' dedi.

Kordon'un cazibe merkezi haline gelmesiyle esnafın da gelirinin artacağını vurgulayan Kocaoğlu, Kordon'da üst üste konulan saksılar, apartman önlerinin işgali ve çığırtkanlar yüzünden seviyenin düştüğünü söyledi. ''Burayı buldum, gecekonduya çevireyim'' anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, şunları kaydetti:

''Yürüyen insan rahatsız oluyor. Bir görüş mesafesi olması lazım. Yönetmeliğe göre buraya konulacak saksı, içine dikilecek çiçek belli. 150 yıl önceki fotoğraflara bakıyoruz, bütün işletmeler aynı tip, şimdi biz size bıraktık, zaman içinde yapın dedik, yine tek elden çıkarmadınız. Kordon'da size tahsis edilen yerler kamunun malı. Sizin dükkanınızın ayrılmaz bir parçası değil. Tabi ki bu alanları kullanmazsanız, iş şansınız azaldığı gibi, Kordon'un da Kordon olma şansı azalıyor. Buranın üzerinde tente varsa, vatandaş sığdığı kadar oturacak. Burası 4 duvar değil. Bazı yerlerde belirlediğimiz iki standart tip uygulanmış, güzel bir görünüm var. Ancak bazı yerlerde ne derler çakma mı derler, Alaşehir mi derler, ne derler ona benzemiş. Saat 16.00-18.00 arası güneş vuruyor, kışın sepken vuruyor diyeceksin, tenteyi kapatacaksın. Kışın soba, naylon koyacaksın, o zaman tuğladan duvar örelim bitsin. Siz olmayacak duaya amin diyorsunuz. Şu işten vazgeçin.''

Esnafın güneş ve yağmurdan korunmak için tenteleri 80 santim aşağıya indirme talebine karşı olduklarını vurgulayan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

''Hiçbir belediye başkanı kamunun kaldırımına çadır kurdurmaz. Şunu kafanıza sokun. Belki Aziz Kocaoğlu görevden gitti, gelen belediye başkanı sizin içinizden biri bile olsa, orada ne tenteyi indirtir, ne de naylonu koydurur. Çünkü doğru değil. Kentin dokusunu bozar. Kordon gibi bir yere Sahra Çadırı kurarsanız, kentin dokuzunu bozar. Dünyanın bir ucundan turistler de geliyor, onları güneş ya da yağmur diye çadırda mı oturtacağız. Zaten koyduğunuz saksılar 1 metre, 80 santim de tenteyi indirdiğinde, kalan 20 santimden mi izleyeceğiz? Burada iki ay yaz, iki ay kış süresince sıkıntı var. 8 ay dışarıda oturulabiliyor. Benden bunu istemeyin. Yasal olarak yapılacak ne varsa emrinizdeyim. Bu isteklerinizi yerine getirmem, anlaşmamız mümkün değil. Bende de göz var. Uygun zamanımda geleyim bakalım o zaman.''

Pasaport esnafının, deniz kenarına şemsiye koyma talebini iletmesi ve masa sandalye koyduklarında sürekli zabıtayla karşı karşıya gelmelerinden şikayet etmeleri üzerine Kocaoğlu, şunları söyledi:

''Biz deniz kıyısına şemsiye koyma izni vermedik. Yapılan emrivakiyi izin olarak kabul edemezsiniz. Bana bölge gösterin. Kaldırımı konuşacaksak ayrı. Fiili olarak aldığınız bir izin yok, filli olarak yaptığınız gasp var. Zaten seyir terasları bizim mülkümüz değil. Biz oraya masa, sandalye koymanıza hukuken izin veremiyoruz. Verdiğimiz zaman, 'Orayı yık' diyenlerin elini güçlendirmiş oluruz. Biz ceza uygulamazsak, işgale göz yummuş oluruz. Sandalye ve masa koymamaya devam edelim. Pasaport'un deniz tarafını sabah ve akşam kullandırdık. Kriz var, esnaf çırpınıyor dedik, göz yumduk, ne oldu orası? İyice rezil oldu, mecburen orayı disipline etmek zorundayız. Masa sandalyenize çeki düzen verin, tek tip yapın. Oraların cazibesini artıralım. Maalesef şimdi Pasaport'un durumu vahim.''

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, yapılan görüşmeden tatmin olduklarını söyledi. Tenteyi 80 santim indirme önerisini Kocaoğlu'nun yerinde göreceğini belirten Şanlı, ''O zaman Başkan'ımız en doğru kararı verip, bize hak verecektir. Biz illa 80 santim indirilsin kararımızda ısrarlı değiliz, 60-70 santim de olabilir. Kordon'u cazibe merkezi yapmak istiyoruz, bunun için Büyükşehir Belediyesi de esnaf olarak bizim de kendimize çeki düzen vermemiz gerekir'' dedi.