Çorum'un Sungurlu İlçesi'nde şizofreni hastası 56 yaşındaki Ergülü Kodak, 14 yılda 3 kişiyi öldürdü, 8 kişiyi yaraladı.
 
Her seferinde Adli Tıp Kurumu'ndan gelen 'cezayi ehliyetinin olmadığı' yönündeki raporla ceza almayan Ergülü Kodak, hastanede tedavi edildikten sonra salıverildi. Eşi 58 yaşındaki Durdu Kodak, elinden bir şey gelmediğini ileri sürerek, "Eşim oldukça tehlikeli. Onun dışarıda olması sakıncalı. O hasta bir insan. Devlet onu iğneyle öldürsün" diye konuştu.
 
Sungurlu İlçesi'ne bağlı, 110 haneli 550 nüfuslu Hacıosman Köyü'nde oturan 6 çocuk babası Ergülü Kodak, 1997 yılı Temmuz ayında yürüyerek evine giden 60 yaşındaki Hanifi Kıyak'a saldırdı. Sopayla Kıyak'ın kafasına defalarca vurarak öldüren Kodak, jandarma tarafından gözaltına alındı. Çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından da tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yargılama devam ederken mahkeme, sanığın akli dengesinin araştırılmasını istedi. Ankara Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda Ergülü Kodak'ın şizofren olduğu ve cezayi ehliyetinin olmadığı belirtilince mahkeme heyeti, sanığa ceza vermeyip iyileşinceye kadar Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi edilmesine karar verdi.
 
Yaklaşık 6 ay hastanede tedavi gören Ergülü Kodak, 'iyileşti' diye salıverilince 1.5 yıl sonra tekrar köyüne döndü. Kodak, yine huzursuzluk ve kavgalar çıkardı. 2002 yılı Mayıs ayında ise köydeki çeşmede abdest alan 58 yaşındaki Arif Kavi'nin arkasından gelen Ergülü Kodak hiçbir şey demeden sopayla kafasına vurarak onu da öldürdü. Bir kez daha yakalanan Kodak, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Yapılan yargılamalar sonucunda Ankara Adli Tıp Kurumu sanığın akli dengesinin yerinde olmadığını ve ceza verilemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, Kodak'ı Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'de göndererek iyileşinceye kadar muhafaza ve tedavi altında tutulmasına karar verdi. 1 yıl hastanede kalan Ergülü Kodak'ın iyileştiğine kanaat getiren hastane yönetimi, sanığı 10 yıl süreyle 6 ayda bir kontrole gitmek şartıyla salıverdi.
 
Tekrar köydeki evine dönen Ergülü Kodak, insanlara saldırmayı sürdürdü. Çocukları tarafından 6 ayda bir kontrollere götürülmesine rağmen bu zaman içinde 8 kişiyi döverek yaraladı. Ancak hafif şekilde yaralanan kişilerin ailleleri şikayet etmeyince olayların hiçbiri yargıya taşınmadı. Ama köylüler hep korku içinde yaşamayı sürdürdü.
 
9 YIL SONRA YİNE BİRİNİ ÖLDÜRDÜ
 
Kodak, Hacıosman Köyü'nde 9 yıl sonra bir kez daha elini kana buladı. Ergülü Kodak, yaklaşık 10 hafta önce 87 yaşındaki Mehmet Hüseyin Kıvrak ile sohbet ederken kafasına keserle vurarak hastanelik etti. Ağır yaralanan yaşlı adam, kaldırıldığı Çorum Devlet Hastesi'nde hayatını kaybederken, jandarma Ergülü Kodak'ı gözaltına aldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Kodak'ın tedavi gördüğü hastane tarafından verilen kontrol süresinin bitmemiş olması nedeniyle bir kez daha Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderilerek tedavi edilmesini istedi.
 
"DEVLET KOCAMI İĞNEYLE ÖLDÜRSÜN"
 
Ergülü Kodak'ın eşi Durdu Kodak kendisinin de yıllardır korku içinde yaşadığını ileri sürerek, "Kocam herkese zarar verdi. En yakın akrabasını bile öldürdü. Ben onun cezaevinden çıkartılmasını istemiyorum. Devlet kocamı iğneyle öldürsün. O hasta bir insan. Kendisini kontrol edemiyorum. Altı çocuğumla köylülerin yüzüne bakamaz oldum" diye konuştu.
 
Köy Muhtarı Abdulkadir Koldaş ise, "Bu kişi burada olduğu süre içerisinde köylü rahat uyuyamıyor. Çok tehlikeli birisidir. Şu ana kadar 3 kişiyi öldürdü. Bazı insanları yaraladı. Köy halkı olarak uyuyamaz olduk" diye konuştu.
 
Ergülü Kodak'ın öldürdüğü Hanifi Kıyak'ın oğlu Mustafa Kıyak da "Bu adam babamı öldürdü. Köyümüzde yaşayan herkes bu insandan korkuyor" dedi.
 
14 yılda 3 kişiyi öldüren, 8 kişiyi de yaralayan Ergülü Kodak, halen Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde kontrol altında tutuluyor.